Krisztina
19 °C
25 °C

Tízezrek tüntettek az egész világon George Floyd emlékére

000 1SZ0UI
2020.06.07. 07:29

Folytatódtak azok a tüntetéssorozatok az Egyesült Államokban, és a világ több pontján is, amiket a rendőri brutalitás ellen, és George Floyd halála miatt tartanak már több mint egy hete. A főbb történések:

  • A tüntetések egyik fő célja az amerikai rendőrség reformja. Amikor Minneapolisban a polgármester, Jacob Frey a tüntetőknek azt mondta, hogy nem támogatja a város rendőrségének feloszlatását, a tömeg elkezdett fújolni, és azt skandálni, hogy menjen haza, és hogy "szégyen", ahogy a polgármester elhagyta a helyszínt. Frey később a sajtósán keresztül azt üzente a CNN-nek, hogy minden erejével a rendőrség reformján dolgozik, de nem támogatja annak feloszlatását. George Floyd Minneapolisban halt meg, rendőri intézkedés közben.
  • Seattle-ben a rendőrség villanógránátokat is használt a tömeg oszlatása során. Ezzel párhuzamosan Seattle polgármestere betiltott betiltott a CS nevű könnygáz használatát, írja a Yahoo.
  • New Yorkban most nem volt akkora rendőri jelenlét az utcákon, és nem is tartották olyan szigorúan a hatóságok az este 8 órától érvénybe lépő kijárási tilalmat. Washingtonban is megcsappant az utcán lévő rendfenntartó erők száma, Los Angelesben már nem tilos este kimenni.
  • Los Angelesben egy híresség, Michael B. Jordan színész (Fantasztikus négyes, Fruitvale Station) mondott beszédet egy olyan tüntetésen, amit a nagy hollywoodi ügynökségek szerveztek. Jordan a fekete színészek és tehetség egyenjogúságát követelte, a beszédét itt lehet megnézni.
  • Több európai nagyvárosban is zajlottak szimpátiatüntetések, Párizsban húszezren, Berlinben 15 ezren, Londonban is tízezrek vonultak fel. Berlinben és Hamburgban többeket letartóztattak, mert összetűzésekbe kerültek a helyi rendőrökkel. Berlinben egy rendőr és egy fotóriporter sérült meg, Hamburgban három járőr. A brit fővárosban egy rendőr megsérült, amikor összecsaptak a tüntetőkkel, és leesett a lováról, írja az Independent.

(Címlap és borítókép: Tüntetők a berlini Alexanderplatzon június 6-án. Fotó: Tobias Schwarz/AFP)