Málta partra engedi a menekülteket a kirándulóhajóról

2020.06.07. 06:34

Málta ideiglenesen befogad négyszáz migránst, akiket a koronavírus járványa miatt kirándulóhajókon helyeztek el a kötelező karantén idejére.

A máltai kormány továbbra is tárgyalásokat folytat uniós tagállamokkal az emberek szétosztása érdekében, és partra engedi a menedékkérőket, miután a hajók fedélzetén kialakult helyzet tarthatatlanná vált.

A migránsok hetekig éltek négy hajó fedélzetén Málta területi vizein kívül. A szigetország kibérelte a négy kirándulóhajót, miután lezárta kikötőit a koronavírus-járvány miatt.

Az EU emberi jogi biztosa a héten felszólította a máltai kormányt, hogy haladéktalanul engedje partra szállni az illegális bevándorlókat szintén a hajók fedélzetén kialakult nehéz körülményekre hivatkozva.

Franciaország jelezte, hajlandó lenne befogadni migránsokat a hajók fedélzetéről, ugyanakkor nem pontosította, hogy hány emberről lenne szó. Párizs emellett az Európai Bizottságot sürgette, hogy egyeztessen más tagállamokkal az észak-afrikai partokról indult menedékkérők szétosztása ügyében.

(MTI)

Miért jönnek Európába a menekültek?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Csok