Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Trump nem szólt a németeknek a csapatkivonásról

2020.06.07. 18:55 Módosítva: 2020.06.07. 21:03

A német kormányt nem vonták be a Németországban állomásozó amerikai csapatok kivonásával összefüggő döntésekbe – mondta a szövetségi kormány transzatlanti kapcsolatok ápolásáért felelős megbízottja vasárnap, miután Donald Trump utasítást adott a Németországban állomásozó amerikai katonák számának csökkentésére.

Peter Beyer azt mondta, a német–amerikai kormányzati kapcsolatok utóbbi évekbeli alakulását tekintve nem meglepő a Németországban szolgáló 34 500 amerikai katona 30 százalékának megfelelő 9500 fős csapatkivonásról szóló hír, viszont

„nagyon zavaró”, hogy a szövetségi kormány semmilyen tájékoztatást nem kapott ilyen tervekről.

Heiko Maas külügyminiszter tartózkodóan fogadta a The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozó jelentését. A német diplomácia vezetője egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, hogy Németország és az Egyesült Államok szorosan együttműködő partnerek a transzatlanti szövetségben, de „a kapcsolat bonyolult”.

„Tudomásul vesszük, ha kivonják az amerikai csapatok egy részét” – mondta Heiko Maas a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban. Azt mondta, hogy a német kormány igen nagyra értékeli az évtizedek alatt kialakult katonai együttműködést, amely „mindkét ország érdekeit szolgálja”.

A The Wall Street Journal szerint Donald Trump arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy szeptemberig vonják ki a 9500 katonát Németországból. A hírt csaknem valamennyi vezető külügyi szakpolitikus kommentálta Németországban. Az egyik vélemény, hogy a döntés hosszabb távon előnyös lehet, hozzájárulhat Németország és az egész Európai Unió biztonság- és védelempolitikájának tartós átalakításához, önállóságának erősítéséhez. Ezt emelték ki a kormányzó kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokrata koalíciós társak (SPD) részéről is.

Felvetődött az is, hogy Trump döntése a novemberi amerikai elnökválasztással hozható összefüggésbe, szavazatokat remél a csapatkivonástól, stratégiailag azonban rosszul jár ezzel az USA. Például a Ramstein légi támaszpont nélkül az Egyesült Államok és az egész NATO kevésbé tudná érvényesíteni katonai erejét a közel- és a közép-keleti térségben – emelték ki például az ellenzéki Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről.