Krisztina
18 °C
24 °C

Egyetlen igazolt koronavírusos sincs Új-Zélandon

2020.06.08. 05:59

Új-Zélandon az utolsó koronavírusos beteg is felépült betegségéből, a szigetállam területén két hete nem észleltek új megbetegedést - jelentette be hétfőn a szigetállam egészségügyi minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint az utolsó ápoltról, akit az orvosok a kórral Aucklandban megfigyelést alatt tartottak, a hét végén megállapították, hogy teljesen felépült.

Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató kijelentette, hogy február 28-a óta, amikor az első esetet regisztrálták, most jutottak oda, hogy nem maradt igazolt fertőzött az ország területén.

Ashley Bloomfield
Ashley Bloomfield
Fotó: Mark Mitchell / AFP

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 1504 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, 1482 beteg felépült, 22-en meghaltak. Az utolsó új fertőzést májust 22-én regisztrálták, 295 ezer ember esett át tesztvizsgálaton.

A helyi hatóságok azt követően kezdték feloldani a korlátozások nagy részét, hogy stabilizálódott a járványhelyzet. Teljesen helyreállt a tömegközlekedés rendje, újraindult a vasúti forgalom az egész országban, megnyíltak az üzletek, megindult a termelés, újra munkához láttak a vállalatok és az állami intézmények.

A szolgáltatásban és a közétkeztetésben még megmaradt néhány korlátozás. Az oktatási intézményekben azonban, minden szinten teljesen újraindult a tanítás.

A kormány hétfői ülésén várhatóan a minimálisra szállítják le a járványügyi vészhelyzetet, ezután minden korlátozást feloldanak, leszámítva a határok zárlatát.