Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

15 millió koronavírusos fertőzött lehet Iránban

2020.06.09. 19:04 Módosítva: 2020.06.09. 21:13

Iránban valószínűleg 15 millió ember fertőződött meg az új koronavírussal – jelentette kedden az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség a járványkezeléssel megbízott országos bizottságban helyet foglaló egyik orvosra hivatkozva.

Ehszan Mosztafavi epidemológust idézve a hírügynökség azt írta, hogy Iránban

körülbelül 15 millió ember kaphatta el a fertőzést, ez a szám a 81 milliós ország lakosságának 19 százalékát teszi ki.

Ezt az adatot óvatosan kell kezelni, hiszen csak egy következtetés a meggyógyult betegeken elvégzett szerológiai tesztek alapján, amelyek az ellenanyag jelenlétét vizsgálják a szervezetben. Az orvos szerint ez azt bizonyítja, hogy a vírus „kevésbé halálos, mint amennyire korábban számítani lehetett”.

Irán februárban jelentette az első koronavírusos fertőzést, és a Covid-19-járvány által legérintettebb ország a Közel-Keleten, jelenleg 175 927 az igazolt fertőzöttek száma. Szima Szadat Lari, az iráni egészségügyi tárca új szóvivője beszámolt arról, hogy hétfőről keddre 74-gyel – 8425-re – nőtt a betegségben elhunytak száma. Az elmúlt 24 órában 2095 új fertőzéses esetet jegyeztek.

Larit a közegészségügyi miniszter, Szaid Namaki kedden nevezte ki a tárca új szóvivőjének. Ez utóbbinak az elődje, Kianus Dzsahanpur 110 napig töltötte be ezt a tisztséget, és éles bírálatokat fogalmazott meg Kínával szemben a járvány kezelésével kapcsolatosan. Az új szóvivőt a miniszter egy levél kíséretében bízta meg, és abban a lelkére kötötte, hogy „tisztán technikai” jellegű tájékoztatásra korlátozza tevékenységét, kerülje az információk „politizált közlését”, és mindig konzultáljon a miniszterrel. (MTI)