Vizsgálat indult egy fekete férfi halála miatt, aki letartóztatásakor közölte, szívelégtelenségben szenved

2020.06.09. 12:02

„Nem kapok levegőt" – mondja egy fekete férfi azon a felvételen, amit hétfőn tett közzé az austini rendőrség, és amely miatt most nyomozás indult. A közzétett testkamera-felvétel még 2019. március 28-án, hajnali egy óra körül készült, írja a CNN

A 40 éves Javier Amblert azután vették üldözőbe a rendőrök, hogy 2019. március 28-án éjszaka elfelejtett tompított fényre váltani autójával, amikor elhaladt egy rendőrállomás előtt, majd ezután megpróbált megszökni a hatóságok elől. A jelentés szerint a férfit 22 percig üldözték, míg végül Austinban nekiütközött több rögzített tárgynak. A 14 perces felvételen látszik, ahogyan a rendőrök végül leálltak az autóikkal, majd elindultak Ambler felé. Ezután megpróbálták megbilincselni a férfit, de a Willamson Megyei Seriffhivatal jelentése szerint Ambler ennek ellenállt, visszalökte a rendőröket, és a szóbeli utasításokat is megtagadta. A férfi nagyon szorongónak tűnt, amikor pedig megbilincselték, azt mondta: „Pangásos szívelégtelenségem van."

A videófelvétel tanúsága szerint Ambler többször elmondja, hogy nem kap levegőt, és hogy nem áll ellen az intézkedésnek. Néhány perccel később a rendőrök észreveszik, hogy Ambler nem reagál. Ezután nem hallani a hangját. Röviddel ezután a rendőrök leveszik róla a bilincset, és diktálni kezdik, illetve megkezdik az újraélesztést, míg a mentősök a helyszínre nem érnek.

Az ügyben a Travis Megyei Ügyészi Hivatal indított vizsgálatot. Az illetékes ügyész, Margaret Moore szerint a Williamson Megyei Seriffhivatal munkatársai nem voltak igazán együttműködőek a hatóságokkal, az ügy pedig nem szokványos.

A testkamera felvétele ide kattintva elérhető. A tartalom nagyon megrázó, 18 év alatti olvasóinknak nem javasoljuk megtekintését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport