Hermina
15 °C
27 °C

21 évet kapott az oslói mecsetben lövöldöző férfi

2020.06.11. 12:06

Huszonegy évnyi szabadságvesztésre ítélték csütörtökön azt a férfit, aki tavaly nyáron lövöldözött egy oslói mecsetben, és megölte mostohahúgát. A férfi ellen februárban emeltek vádat.

A 22 éves tettest terrorizmus és gyilkosság vádpontjában mondta ki bűnösnek a sandvikai bíróság, írja az MTI. A 21 éves szabadságvesztés az országban a maximálisan kiszabható büntetés.

Az elítélt férfi 2019. augusztus 10-én vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a norvég főváros Baerum nevű elővárosában lévő Al-Noor Iszlám Központba, és ott lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült, a mecsetben tartózkodó híveknek sikerült a lövöldözőt leteperni. A férfi lakásában a rendőrök később holtan találták a nála négy évvel fiatalabb, kínai származású, örökbefogadott mostohahúgát, akit a vádlott egy vadászpuskával ölt meg.

A tárgyalás során a férfi több alkalommal is szélsőjobboldali és iszlámellenes nézeteket fejtegetett. A norvég média szerint több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta az ámokfutásra, köztük a tavalyi christchurchi terrortámadás, amelynek során egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi az új-zélandi város két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt.