Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Szíria elnöke lemondatta a miniszterelnököt

2020.06.11. 17:20

Lemondatta Bassár el-Aszad szíriai elnök az ország kormányfőjét csütörtökön, nem sokkal azután, hogy a héten a Damaszkusz által ellenőrzött területeken tüntetések robbantak ki a romló gazdasági helyzet miatt.

A miniszterelnöki tisztséget 2016 óta betöltő Imad Mohammed Deeb Hamisz utóda az elnöki hivatal közleménye szerint a július 19-én tartandó parlamenti választásokig a korábban a vízügyi tárca élén álló Husszejn Arnúsz lett.

A választásokat eredetileg áprilisban tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt már kétszer elhalasztották.

A hét végén kezdődött tüntetések Szíria délnyugati, főleg drúzok lakta területén robbantak ki, asz-Szuvajdá tartományban, ahol a legtöbb lakos híve Aszadnak.

Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a máig tartó szíriai válság 2011-ben békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, amit Damaszkusz megpróbált erőszakkal elfojtani, de a konfliktus sokszereplős, külföldi beavatkozással zajló polgárháborúvá fajult.

A belháború során asz-Szuvajdá - kisebb összetűzéseket leszámítva - végig Damaszkusz ellenőrzése alatt maradt.

Szíriában a damaszkuszi rezsim ellenőrizte területeken üzemanyagválság van, az utóbbi egy évben pedig átlagosan 107 százalékkal növekedtek az árak. Hétfőn egy amerikai dollárért 3500 szíriai fontot kellett adni, ez a polgárháború 2011-es kezdete óta a leggyengébb árfolyam. A harcok kezdetét megelőzően ötven szíriai font ért egy dollárt. Damaszkusz a nyugati szankciókat teszi felelőssé a gazdasági nehézségekért.