Észak-Korea egyre nyíltabban fenyegeti Washingtont

2020.06.12. 05:49

Észak-Koreának nem sok haszna származik abból, hogy személyes kapcsolat alakult ki az ország vezetője, Kim Dzsongun és Donald Trump amerikai elnök között, ha Washington tovább folytatja Phenjannal szemben ellenséges politikáját – így emlékezett meg a diktatúra médiája az első csúcstalálkozó második évfordulójáról.

„Az Egyesült Államok politikája továbbra is hosszú távú fenyegetést jelent az észak-koreai államra és népére nézve” – idézte az MTI Ri Szon Gvon észak-koreai külügyminisztert.

A 2018 júniusi szingapúri csúcstalálkozó az első alkalom volt, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök tárgyalóasztalhoz ült egy észak-koreai vezetővel, a csúcsról kiadott nyilatkozatban azonban alig volt valami konkrétum, a dokumentum ehelyett néhány általános ígéretet tartalmazott.

Trump és Kim második, Hanoiban tartott találkozóján, 2019 februárjában egyáltalán nem sikerült megállapodásra jutniuk, miután Washington nukleáris arzenáljának teljes feladását követelte Észak-Koreától, ugyanakkor nem engedett Phenjan követelésének, hogy cserébe könnyítsen az ellene bevezetett nemzetközi szankciókon.

Ri azt mondta, hogy a Trump-kormányzat a jelek szerint csak a politikai haszonszerzésre összpontosított, miközben elszigetelni és megfojtani igyekezett Észak-Koreát, megelőző nukleáris csapásokkal és rendszerváltozás kikényszerítésével fenyegetve az országot.

Soha többé nem fogunk olyan csomaggal szolgálni az amerikai kormányzat vezetőjének, amelyet eredményként állíthat be, anélkül, hogy cserébe bármit is kapnánk

– hangsúlyozta a KCNA által leközölt külügyminiszteri nyilatkozat.

Észak-Korea csütörtökön bírálta az Egyesült Államokat, amiért megjegyzéseket fűzött a Korea-közi kapcsolatokban beállt újabb feszültségekhez, és azt hangoztatta, hogy Washington jobban teszi, ha csöndben marad, ha azt akarja, hogy a közelgő elnökválasztás problémamentes legyen.

Donald Trump és Kim Dzsongun 2019. június 30-án
Donald Trump és Kim Dzsongun 2019. június 30-án
Fotó: Handout / Getty Images Hungary

Ugyanaznap a washingtoni külügyminisztérium egyik szóvivője úgy nyilatkozott a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az Észak-Koreával két éve kezdett párbeszéd mellett, és „kész minden rugalmas megközelítésre egy kiegyensúlyozott megállapodás érdekében”.

Ri válaszul azt mondta, Észak-Korea minden eddiginél komolyabban vágyik egy új, együttműködő korszak megnyitására, a Koreai-félszigeten uralkodó helyzet (Észak- és Dél-Korea viszonya) azonban naponta vesz újabb és újabb negatív fordulatokat.

Az Egyesült Államok úgy állítja be magát, mintha a viszony javítására törekedne, valójában azonban gátlás nélkül dolgozik a helyzet elmérgesítésén

– mondta Ri.

Észak-Korea folytatni fogja fegyveres erőinek fejlesztését, hogy szembeszállhasson az Egyesült Államok jelentette fenyegetésekkel.  • Hírek
  • Hírek