Jeromos
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Koronavírusos az ukrán államfő felesége, Kijevben újra gyorsul a vírus terjedése

2020.06.12. 14:47

Pozitív lett az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij feleségének koronavírustesztje – írja a Guardian. Az elnök és két gyermekük tesztje negatív lett. Olena Zelenszka a Facbookon azt írta, hogy meglepte az eredmény, mert betartották az előírásokat, hordtak maszkot, és alig találkoztak valakivel.

Ugyan jól érzi magát, és nem kellett kórházba mennie, de karanténba vonult.

Mindeközben Ukrajnában második napja közelíti meg az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma a hétszázat – írja az MTI. Az erősen fertőzött fővárosban is gyorsult a vírus terjedése, emiatt a kijevi városvezetés a korlátozások szigorítására készül.

Ukrajnában péntekre egy nap alatt 683-mal 29 753-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 870-re emelkedett, míg a betegségből eddig 13 567-en gyógyultak meg, köztük 426-an az elmúlt napban.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészben lévő Lviv megyében regisztrálták, 112-t, a második legtöbbet, 95-öt pedig a fővárosban, Kijevben, továbbá Kijev megyében még 12-t. Kárpátalja megyében 35 új esetet jegyeztek fel.

A halálesetek közül az elmúlt napban négy történt az ország legfertőzöttebb régiójában, a romániai határnál fekvő Csernyivci megyében, hárman-hárman Kárpátalján, illetve Lviv megyében haltak meg, ketten Harkiv és Voliny, egy áldozat pedig Rivne megyében, valamint Kijevben.

Az egészségügyi minisztérium adatai alapján Kárpátalja megyében eddig 1506 fertőzöttet azonosítottak, közülük 38-an haltak bele a betegségbe, és 675-en gyógyultak meg. Csernyivci megyében a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 3831-et, a halálos áldozatoké a 163-at, míg a gyógyultaké az 1200-at.

Kijevben eddig 3766 beteget azonosítottak, közülük 85-en haltak meg, és 1132-en győzték le a kórt.

A főpolgármester tanácsadója azt mondta, hogy a főváros nem áll készen az éttermek és a kulturális intézmények megnyitására, sem a tömegrendezvények megtartásának engedélyezésére. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a strandok látogathatóságát is korlátozzák, akár ismét bezárhatják a fürdőhelyeket.