16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Katonai akcióval fenyegette Dél-Koreát Kim Dzsongun húga

2020.06.13. 20:50

Katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga a KCNA észak-koreai állami hírügynökséghez szombaton eljuttatott közleményében, amiért Szöul szerinte nem tesz semmit a dél-koreai aktivisták szórólapkampánya ellen – írja az MTI.

Kim Jodzsong, az észak-koreai kormányzó Munkáspárt Központi Bizottságának első osztályvezető-helyettese a közleményben azt írta, "a déli szomszédnak adandó megtorló választ az ország hadseregének vezetőire bízza".

Észak-Koreai vezetők az Egyesült Államokat is egyre nyíltabban fenyegetik. Nem sokkal korábban Kvon Dzsonggun, az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegének vezetője azt mondta, Szöulnak fel kellene hagynia az észak-koreai nukleáris leszereléssel kapcsolatos értelmetlen nyilatkozatokkal, és Észak-Korea növelni fogja katonai kapacitásait az amerikai fenyegetés miatt. Pénteken Ri Szon Gvon külügyminiszter szintén leszögezte, hogy Washington politikája továbbra is hosszú távú fenyegetést jelent az észak-koreai államra és népére nézve.

Kim Dzsongun húgaa héten már figyelmeztetett, hogy amennyiben nem ér véget a szórólapkampány, a katonai feszültség csökkentését célzó 2018-as egyezmény felmondása mellett Phenjan bezárhatja a Korea-közi összekötő irodát, illetve leállíthatja a Keszong határvárosban lévő közös ipari park működését. Az összekötő iroda és a keszongi ipari park a két Korea közötti békés viszony két, talán legfontosabb szimbóluma.

Kim Jodzsong – akinek szakértők szerint döntő szava van Korea-közi ügyekben – ekkor "emberi hulladéknak, korcs kutyáknak" nevezte az aktivistákat, a phenjani Munkapárt Korea-közi ügyekért felelős osztályának szóvivője pedig komolytalannak nevezte a "provokáció" leállítására vonatkozó szöuli ígéreteket.

Észak-koreai disszidensek és más aktivisták az elmúlt hetekben apró hőlégballonok segítségével szórólapokat juttattak át Dél-Koreából a határon, amelyekben erőteljesen bírálták a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet.

Szerdán a dél-koreai védelmi tárca bejelentette, hogy feljelentést tesz két, a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztő szervezet ellen. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy bár Szöul korábban is igyekezett megakadályozni az ilyen jellegű, évek óta tartó szórólapkampányokat, mind ez idáig – a szólásszabadságra hivatkozva – nem tiltotta meg őket.

Az elmúlt hónapokban Phenjan szinte minden együttműködést megszakított Szöullal.  • Hírek
  • Hírek