Olga, Liliána
20 °C
35 °C

16 év börtönre ítéltek egy amerikait kémkedésért Oroszországban

2020.06.15. 10:46

Tizenhat év szabadságvesztésre ítélte egy orosz bíróság Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogost.

Az amerikai, brit, kanadai és ír útlevéllel is rendelkező Whelan 2018. december 28. óta van őrizetben, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei egy moszkvai hotelszobában elfogták.

Whelant – aki elfogásakor egy autó-alkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjeként dolgozott – az oroszok azzal vádolták, hogy egy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott.

Whelan akkor azt mondta, csapdába csalták, és azóta is tartja, hogy ártatlan, ám azóta is őrizetben van. Az előzetes letartóztatását  tavaly év végén hosszabbították meg  március 29-ig, de a férfit a határidő lejártával sem engedték szabadon.

Nemrég Mike Pompeo amerikai külügyminiszter próbált közbenjárni a kiszabadítása érdekében, sikertelenül.

A tárgyaláson Whelan az utolsó szó jogán is ártatlannak vallotta magát és azt állította, hogy egy esküvőre érkezett Oroszországba, ahol csapdába ejtették. Közölte, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet. "Oroszország azt hitte, hogy a kémküldetésen lévő James Bondot fogta el, de igazából a szabadságon lévő Mr. Beant rabolta el" - hangoztatta Whelan.

A március 30-án kezdődött, az államtitok-védelemre hivatkozva zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson Whelan az ügyvédje szerint azt állította, hogy az adathordozó eszközön, amelyet az orosz ismerősétől kapott, tudomása szerint egyebek mellett orosz templomokról készült fotók voltak. Whelan szerint a kelepcét az FSZB egyik őrnagya állította neki, aki a provokációval két legyet akart ütni egy csapásra: nem szándékozott megadni egy 100 ezer rubeles adósságot, és a letartóztatás kiprovokálásával kísérelt meg feljebb lépni a ranglétrán (a rubel jelenleg mintegy 4,39 forintot ér).

Az ügyészség eredetileg 18 évi szabadságvesztés kiszabását kérte. John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete korábban elítélte az általa "igazságtalannak" és "titkosnak" minősített tárgyalást. Kifogásolta, hogy a védelem tanúi - a sajtóban megjelent magyarázatok szerint a Covid-19-járvány okán elrendelt közlekedési korlátozások miatt - nem vehettek részt a peren. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban azt mondta, hogy a Whelan elleni eljárás az összes vonatkozó szabály tiszteletben tartásával és az orosz jogrenddel összhangban zajlott le.