Oszkár
20 °C
29 °C

Kémkedéssel és hazaárulással vádolnak egy orosz tudóst

2020.06.15. 20:59 Módosítva: 2020.06.15. 22:11
Hazaárulás és kémkedés címén vádat emeltek Valerij Mityko, a szentpétervári székhelyű Arktisz Tudományos Akadémia elnöke ellen, ugyanis a vádak szerint államtitkokat adott át Kínának, mondta hétfőn az Interfax hírügynökségnek Ivan Pavlov, a 78 éves professzor ügyvédje.

A hivatalos vádirat szerint Mityko kétszer is járt a távol-keleti országban, ahol előadásokat tartott, és ehhez vitt magával olyan tudományos anyagokat, amelyek nemzetbiztonsági szempontból „érzékenyek” voltak, s amelyek elsősorban hidrosztatikai kísérletek eredményeiről, a tengeralattjárók bemérésével kapcsolatos módszerekről szóltak. Az Interfax hitelt érdemlő forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az akadémikus 2017 márciusától 2018 márciusáig gyűjtötte az anyagokat Kína számára kémkedési feladatként, írja az MTI.

Valerij Mityko egyébként nyugalmazott hajóskapitány, aki a csendes-óceáni orosz flottában szolgált 1963-tól 1994-ig hadihajókon és tengeralattjárókon. Miután 1994-ben nyugalomba vonult, a haditengerészeti akadémia tengeralatti információs rendszerekkel foglalkozó tanszékének a vezetője lett, s azóta is különböző oktatási intézményekben folytatja tudományos és oktatói tevékenységét.

Mityko tagadja az ellene felhozott vádakat, és reméli, hogy az ügyet ejtik még azelőtt, hogy bíróság elé kerülne – mondta az ügyvéd, aki képtelennek nevezte ezeket a vádakat. Pavlov felhívta a figyelmet: az utóbbi években jellemzővé vált, hogy külföldre utazó orosz tudósok hasonló ügyekbe keverednek. A Kreml bírálói szerint megalapozatlan paranoiától vezérelve a hatóságok azzal a váddal tartóztatják le őket, hogy titkos anyagokat adtak át külföldieknek.

Oroszország és Kína verseng egymással az arktiszi vidék (az Északi-sark körüli területek) kiaknázatlan kincseiért. Moszkva az utóbbi időben kiépítette katonai jelenlétét ezen a helyen. Kína ugyancsak arra törekszik, hogy befolyását növelje ezen a területen. Arkagyij Bahtin védelmi miniszterhelyettes már 2013-ban kijelentette: „Mindörökre visszatértünk az Északi-sarkvidékre”.