Koncertteremnek vásárolt meg Prága egy templomot

2020.06.15. 19:46 Módosítva: 2020.06.15. 20:25

Hangversenyterem céljára megvásárolt a prágai önkormányzat egy használaton kívüli belvárosi katolikus templomot, írja az MTI.

Forrás: wikipedia/Michal Kmínek
Forrás: wikipedia/Michal Kmínek

A 15. századi Szent Simon és Júdás templomot az Irgalmas Testvérek szerzetesrendtől vásárolta meg Prága városa 1,3 milliárd forintnak megfelelő összegért. Az ügylet lassan jött létre, mert a templom eladásához szükséges volt a Vatikán engedélye is.

A templom eredetileg egy nagyobb kolostor- és kórházkomplexumhoz tartozott a prágai óvárosban. A Prágai Szimfonikus Zenekar eddig is koncertek céljára használta, de bérleti díj fejében. A jövőben főleg kamarakoncerteket és zenekari próbákat tartanak a barokk templomban.

A Szent Simon és Júdás templom története régóta összefonódik a zenével. Prágai látogatása alkalmával Wolfgang Amadeus Mozart és Joseph Haydn is játszott az Andreas Wambetsser által épített, ma is meglévő orgonán.

Bizonyos szempontból jobban járt az épület, mint a dublini St. Mary’s Church, amit 1964-ben bezártak, és 1997-ben adtak el John Keatingnek. Keating ugyanis hét évig tartó helyreállítás után megnyitotta a templomban a város azóta is leghíresebb kocsmáját: a Church-öt.  • Tippek
  • Hírek