Hermina
15 °C
27 °C

Panaszt tehet Románia Magyarországra az EB-nél, mert korlátozzuk az átutazást

2020.06.16. 16:30 Módosítva: 2020.06.16. 17:07

Panaszt tehet az Európai Bizottságnál Ludovic Orban román miniszterelnök, ugyanis szerinte diszkriminatív az, hogy csak eredeti munkaviszony-igazolás ellenében engedik át a magyar határőrök a nyugat felé igyekvő román állampolgárokat, írja a maszol.ro.

Ludovic Orban azt mondja, hogy sok panaszt kapott, miszerint a magyar határrendészek nem engedtek át román állampolgárokat, és ezzel szerinte Magyarország megsérti az uniós állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát. 

A miniszterelnök elmondta, személyesen kapott jelzést egy ismerősétől, aki vizsgára készülő lányát vitte volna Nyugat-Európába, de a szülő magyarországi átutazását nem engedélyezték. Külföldi munkaszerződés eredeti példányát kérték tőle, amellyel nem rendelkezett, írja az MTI. A kormányfő nyomatékosította, ha Magyarországra akartak volna utazni, megértené a szigort, hiszen a járványhelyzet miatt Románia is hozott korlátozó intézkedéseket. A magyarországi intézkedések azonban az átutazó forgalmat is korlátozzák.

Megint korlátozzák a mozgásszabadságot, és furcsállom, hogy megint a román állampolgárok a legfőbb áldozatok

– mondta a román miniszterelnök.

A román miniszterelnök felszólította Marcel Vela belügyminisztert, hogy lépjen kapcsolatba Magyarországgal az ügy megoldására. Azonban amennyiben nem sikerül megoldani a dolgot, Orban kész az Európai Bizottsághoz fordulni.