Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kórházba vitték az ukrán elnök koronavírusos feleségét

2020.06.16. 11:48

Kórházba vitték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségét, akiről a múlt héten derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg – közölte kedden az ukrán elnök hivatala. Olena Zelenszkánál a közlemény szerint a fertőzés szövődményeként kétoldali, közepes súlyosságú tüdőgyulladás lépett fel. Állapota stabil, lélegeztetést nem igényel, írja az MTI.

Az egyik kijevi kórházban ápolják elszigetelve. A közlemény szerint az államfőn és két gyermekükön hétfőn végeztek el újabb PCR-tesztet, mindhármuk eredménye negatív lett.

Június 12-én derült ki Zelenszkij feleségéről, hogy PCR-tesztje pozitív lett koronavírusra. Olena Zelenszka ezt aznap maga hozta nyilvánosságra közösségi oldalakon, majd a hírt az elnöki iroda is megerősítette.

Jól érzem magam, de járóbeteg-kezelésben vagyok, elszigetelve a többi családtagomtól, hogy ne veszélyeztessem őket

– írta akkor az Instagramon.

Egyelőre nem tudni, hogy hol és mikor fertőződhetett meg. A hivatal kiemelte, hogy az államfő felesége minden hivatalos eseményen és otthonában is betartotta a karanténra vonatkozó szabályokat és az egészségügyi minisztériumnak a fertőzés elleni védekezésre vonatkozó ajánlásait, továbbá a biztonsági protokollnak megfelelően rendszeresen tesztelték koronavírusra. A június elején elvégzett tesztjének eredménye még negatív volt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál Julija Mendelre, az elnök sajtótitkárára hivatkozva azt írta: miután koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a feleségénél, Zelenszkij minimálisra csökkentette azok körét, akikkel személyesen tanácskozik hivatalában, a többiekkel telefonon és online érintkezik, az e hétre tervezett vidéki utazásait pedig lemondta.

Eközben Észak-Macedóniában hétfőn este ismét szükségállapotot hirdettek annak ellenére, hogy az csak nemrég, 88 nap után vasárnap ért véget, és az államfő akkor azt közölte, nincs ok a meghosszabbítására. Az MTI híre szerint a szükségállapot június 22-éig tart, hogy ülésező parlament nélkül, a kormány által kiadott rendeletekkel lehessen előkészíteni a július 15-ére tervezett előrehozott választást.

Észak-Macedóniában keddre 4057-ről 4157-re emelkedett az újonnan nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában öten haltak bele a betegség szövődményeibe, és ezzel 193-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

Szerbiában egy nap alatt 12 310-ről 12 367-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Hétfőn egy halálos áldozata volt a betegségnek, összesen már 255-en haltak bele a betegségbe. 

Koszovóban – ahol eddig 33-an haltak meg a betegségben – az utóbbi 24 órában 1486-ról 1615-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Mivel több mint száz fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, a hatóságok a maszk kötelező használatát javasolták mindenhol, és ismét azoknak a munkahelyeknek a bezárását követelték, ahol több dolgozónál is regisztrálták a koronavírus jelenlétét.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2995-ről 3031-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel 165-re nőtt a betegségben elhunytak száma. Az ország főként bosnyákok és horvátok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnöke kijelentette, ha a koronavírus-járványnak lesz második hulláma az országban, nem fognak ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni, az emberek ugyanis már megtanulták, hogyan kell felelősségteljesen viselkedniük. A többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság egészségügyi minisztere szerint pedig fel kell készülni a második hullámra, amely körülbelül októberben várható, mert akkor az influenzaszezon is megkezdődik, a két betegség együtt pedig leterhelheti az egészségügyi rendszert.

Montenegróban újabb fertőzöttet jegyeztek, így 326-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma abban az országban, amely korábban 42 napig egyetlen esetet sem regisztrált, és koronamentes övezetként hirdette magát. Montenegróban hetek óta nem volt halálos áldozata a vírusnak, a járvány ideje alatt kilencen haltak bele a betegségbe.