Meghalt Jean Kennedy, John F. Kennedy utolsó testvére

2020.06.18. 21:55

Kilencvenkét éves korában meghalt Jean Kennedy Smith, a közel hat évtizeddel ezelőtt meggyilkolt John F. Kennedy elnököt is maguk között tudó amerikai Kennedy testvérek utolsóként életben maradt tagja, jelentette be családja.

Jean Kennedy az Egyesült Államok egykori írországi nagykövet asszonyaként fontos szerepet játszott az északír konfliktus rendezésében. „Csodálatos élete volt” – írta lánya, Kim Smith az NBC News televízióhoz eljuttatott közleményben.

Az 1928 februárjában született Jean Kennedy a leghíresebb amerikai politikai dinasztiává vált Kennedy család kilenc gyermeke közül a nyolcadik volt. Testvérei voltak az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök, az 1968-ban merénylet áldozatául esett Robert Kennedy volt igazságügy-miniszter és a 2009-ben meghalt Ted Kennedy demokrata párti szenátor.

000 1TO2LH
Fotó: Paul J. Richards / AFP

Élete nagy részét a politikától távol töltötte, majd 1993-ban Bill Clinton amerikai elnök írországi nagykövetté nevezte ki. Sokat bírálták a kinevezését, de küldetésébe nagy energiákat fektetett. Az akkori amerikai politikával szembemenve Jean Kennedy többször is találkozott Gerry Adamsszel, a Sinn Féin, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának akkori vezetőjével. Ő segített egyebek mellett vízumot szerezni Gerry Adamsnek az Egyesült Államokba, ahol védelmébe vette az észak-írországi tűzszünet ötletét, írja az MTI.

Jean Kennedy fontos szerepet játszott a nagypénteki megállapodáshoz vezető tárgyalások előkészítésében. Az 1998-ban megkötött megállapodás több mint harminc éven át tartó és közel 3500 ember életét kioltó véres időszaknak vetett véget.

Leo Varadkar ír kormányfő közleményében mély szomorúságának adott hangot „Írország igaz barátjának” halála miatt. „Bátor és eltökélt diplomáciája hozzájárult ahhoz, hogy eljött szigetünkre a béke, hidak épültek, kapuk nyíltak minden közösség előtt és mindenki előtt, aki olyan korszakban vágyott a békére, amelyben nem volt mindig garancia rá” – írta az ír kormányfő.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport