Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Német ügyészség: Oroszország rendelhette meg a berlini parkban elkövetett gyilkosságot

2020.06.18. 17:45 Módosítva: 2020.06.18. 23:51

Egy orosz állampolgár ellen emelt vádat csütörtökön a német ügyészség a 2019. augusztus 23-án Berlinben meggyilkolt grúz férfi ügyében. A vádhatóság szerint az orosz vezetés adhatott megbízást a bűncselekményre, írja az MTI.

Röviddel a vádak ismertetése után Heiko Maas német külügyminiszter további lépéseket helyezett kilátásban Oroszországgal szemben. Azt mondta, hogy a rendkívül súlyos incidens miatt bekérette a berlini orosz nagykövetet. Moszkva már korábban is tagadta, hogy köze lett volna a történtekhez.

A 40 éves grúz férfit a német főváros egyik parkjában lőtte agyon egy kerékpáros. A bűncselekmény hivatalosan Tornike K. néven azonosított áldozata egy grúziai állampolgárságú csecsen emigráns, egykori lázadó harctéri parancsnok volt, aki a második csecsen háború idején, 2000 és 2004 között egy helyi milícia vezetője volt. Az elkövető szemtanúk beszámolói szerint a biciklijét, parókáját és Glock 26 típusú fegyverét a Spree folyóba dobta. A Vagyim K., illetve Vagyim S. fedőnéven azonosított gyanúsítottat még aznap elkapták.

„A bérgyilkosság hátterében az áldozatnak az orosz állammal, a csecsenföldi, illetve ingusföldi autonóm köztársaságok kormányzataival és az oroszbarát grúziai vezetéssel való szembenállása határozható meg” – jelentette be az ügyészség karlsruhei hivatala.

Az orosz hatóságok terroristaként tartották számon Tornike K.-t, akit azzal vádoltak, hogy a Kaukázusi Emírség nevű szélsőséges szervezet tagja volt.

A német ügyészség szerint az elkövető fizetségért vállalhatta a bűncselekmény elkövetését, de nem zárható ki, hogy osztotta megrendelőinek indíttatását is, hogy egy politikai ellenlábas kiiktatásán keresztül bosszút álljanak, amiért korábbi konfliktusokban Oroszország ellen harcolt.

Sajtójelentések szerint az elkövetéssel gyanúsított orosz állampolgár kapcsolatban áll az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB).

A vádhatóság verziója szerint a gyanúsított a gyilkosság előkészítéséhez augusztus 17-én Moszkvából Párizsba, majd néhány nappal később Varsóba repült, ahonnan augusztus 22-én Berlinbe érkezett.

Az ellenzéki Baloldal párt megkeresésére válaszolva az igazságügyi minisztérium beszámolt arról, hogy jogsegélyről két kérvényt is intéztek Oroszországhoz, de ezekre nem érkezett válasz. Berlin december 4-én nemkívánatos személynek nyilvánított két orosz diplomatát, arra hivatkozva, hogy az orosz hatóságok nem működtek kellőképpen közre a gyilkosság felderítésében. Moszkva a kölcsönösség elvére hivatkozva december 12-én nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai német nagykövetség két munkatársát.

Az ügy hátterével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben>>>

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport