Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Twitteren fenyegette meg a nagygyűlésére tüntetni érkezőket Donald Trump

2020-06-18T204018Z 1330593569 RC2WBH9Q2ZZE RTRMADP 3 USA-TRUMP
2020.06.19. 18:47

Indulatos tweetben ment neki pénteken Donald Trump amerikai elnök azoknak, akik tiltakozni akarnak a hétvégén az oklahomai Tulsában tartandó kampánygyűlésén, és figyelmeztette őket, hogy itt nem bánnak majd velük olyan kesztyűs kézzel, mint az ország más részein. A tulsai gyűlés lesz az első a járvány kitörése óta, de a George Floyd halála miatt kitört zavargáshullám és a koronavírussal kapcsolatos aggályok miatt is elég nagy port kavart az amerikai közvéleményben – írja a CNBC.

Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy minden tüntetőnek, anarchistának, agitátornak és a csőcselék összes többi tagjának azt üzeni, hogy ha elmennek Oklahomába, meg kell érteniük, hogy itt nem úgy fognak bánni velük, mint New Yorkban, Seattle-ben vagy Minneapolisban. Trump ezzel ismét odaszúrt az említett városok vezetőinek, akik szerinte nem kezelték megfelelően a George Floyd halála nyomán kialakult zavargásokat, és a korábbi álláspontjával szinkronban ismét egy kalap alá vette a békés tüntetőket az erőszakos cselekményeket elkövetőkkel.

Az persze érthető is, hogy Trump minden áron szeretné elérni, hogy a tulsai gyűlés sikeres legyen, a politikus ugyanis nagyban épít az ilyen eseményekre, a járvány miatt azonban hónapok óta nélkülöznie kellett őket. Az elmúlt hetek eseményeinek fényében ugyanakkor a tüntetők számára is hatalmas lehetőség az, hogy az elnök személyesen is részt vesz majd az eseményen, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy a gyűlés körül elég nagy a botrány.

Az amerikai sajtó jelentős része erősen kifogásolta, hogy az elnök ebben a helyzetben az 1921-es, rasszista indíttatású tulsai mészárlás helyszínén fog kampányolni, és az is közfelháborodást váltott ki, hogy eredetileg június 19-ére, vagyis a rabszolgaság eltörlésének emléknapjára tervezték az egészet. Az orvosok – köztük a Trump-adminisztrációhoz kötődő járványügyi szakértő, Anthony Fauci – pedig azt emelték ki, hogy egy ilyen esemény felgyorsíthatja a járvány terjedését. Ez utóbbira amúgy minden esély meg is van, Oklahoma ugyanis egyike azon államoknak, ahol az utóbbi két hétben nőtt a napi esetszám.

Tulsában a körülményekre való tekintettel péntek és szombat estére 10 órától kijárási tilalmat vezetnek be, a város polgármestere, a republikánus G.T. Bynum azonban minden óvintézkedés ellenére azt mondta, hogy minden racionálisan gondolkodó embernek aggályai támadnának egy ehhez hasonló hétvégétől. Trump kampánycsapata már korábban jelezte, hogy a résztvevőknek mérik majd a testhőmérsékletét, valamint maszkokat és kézfertőtlenítőt is biztosítanak nekik, az elnök azonban azt is elrendelte, hogy senki nem perelhet, ha elkapja a vírust.

(Borítókép: Donald Trump 2020. június 18-án. Fotó: Leah Millis / Reuters)