Boglárka
19 °C
35 °C

Kína hivatalt hozna létre Hongkongban, ami ellenőrzi, betartják-e az új szabályokat

2020.06.20. 17:19

Kína "országos biztonsági hivatalt" tervez létrehozni Hongkongban, amelynek feladata az úgynevezett nemzetbiztonsági törvény végrehajtásának felügyelete lesz - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának szombati ülését követően.

Az Országos Népi Gyűlés májusban kezdeményezte a törvényjavaslat kidolgozását, amely még szigorúbb biztonsági ellenőrzés alá vonja a különleges közigazgatású területet, betiltja az elszakadási törekvések hangoztatását és a "felforgató tevékenységet", ami a politikai szabadságjogok megnyirbálását jelentheti.

A törvénytervezet a következő négy bűncselekményt és azok büntetési tételét határozza meg:

  • szakadár tevékenység
  • felforgató tevékenység
  • terrorizmus
  • összejátszás külföldi erőkkel

A törvényjavaslat egyben hatályon kívül helyez minden olyan hongkongi jogszabályt, amely ellentétes vele. A kínai vezetés elhatározása a nemzetközi közösség bírálata mellett tömegtüntetéseket váltott ki Hongkongban.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elv alapján különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám Peking egyre növeli befolyását a városban. (MTI)