Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Piros festékkel kentek össze egy francia minisztériumi épületet

2020.06.20. 15:35

A koronavírus-járvány áldozatainak vérét jelképező piros festékkel mázolták le tüntetők szombaton a párizsi egészségügyi minisztériumot – írja az MTI. A megmozdulás résztvevői akciójukkal az egészségügyi dolgozók rossz munkakörülményei miatt tiltakoztak.

Aurelie Trouve, a megmozdulást kezdeményező Attac elnevezésű aktivista szervezet szóvivője azt mondta, az egészségügyben dolgozók évek óta arra hívják fel a figyelmet, hogy aggasztóan kevés forrással dolgoznak, amit a személyzetre, a kórházi ágyakra, berendezésekre lehet fordítani az emberek tisztességes egészségügyi ellátása érdekében.

A tiltakozók egy hatalmas, érme alakú, "A megvetés érdemrendje" feliratú transzparenst helyeztek el a tárca lépcsőin, így jelezve, hogy a kormány nem hallgatott az egészségügyiekre.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök korábban úgy határozott, hogy 1500 eurós (mintegy 520 ezer forintos) jutalmat adjanak az állami egészségügyben dolgozóknak, elismerve szerepüket a koronavírus elleni küzdelemben.

Sokan úgy vélik, hogy a kormány többet is tehetne értük, a héten egy másik, hasonló egészségügyi tiltakozás erőszakba fulladt.