Hermina
15 °C
27 °C

Bécsben tárgyal az USA és Oroszország a nukleáris fegyverzetkorlátozásról

2020.06.20. 07:24

Bécsbe utazik hétfőn Marshall Billingslea, az amerikai elnök különmegbízottja, ahol kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel tárgyal a fegyverzetkorlátozás kérdéseiről, közölte az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint pénteken. Az MTI által idézett közlés szerint az Egyesült Államok a megbeszélésekre Kínát is meghívta, mert úgy ítéli meg, hogy a három országnak közösen kellene jóhiszemű tárgyalásokat folytatnia a nukleáris fegyverkezés korlátozásáról.

Kína mindeddig elutasította a csatlakozást a tárgyalásokhoz.

Donald Trump amerikai elnök már korábban világossá tette, hogy örömmel venné, ha Kína is csatlakozna az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz az Új START szerződést felváltani hivatott stratégiai fegyverzetkorlátozó szerződés kidolgozásában. A 2010-ben elfogadott Új START a jelenleg érvényben levő egyetlen olyan szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját.

A megállapodás értelmében mindkét ország legfeljebb 1550 atomtöltettel rendelkezhet. Az Új START 2021 februárjában lejár.

Kína mintegy 300 atomtöltettel rendelkezhet.