Naponta átlagosan öt embert ölnek meg rendőrök Rio de Janeiroban

2020.06.22. 20:03

Naponta átlagosan öt embert ölnek meg rendőrök Rio de Janeiro brazil tagállamban - írja az MTI a G1 helyi hírportálra hivatkozva.

Májussal bezáróan az idén 741 ember vesztette életet a biztonsági erők műveleteiben. Ez volt a legmagasabb szám a 22 éve indult statisztikai felmérés történetében.   

Az adatokat a Globo médiakonszern a közérdekű információkérésre vonatkozó törvény alapján szerezte meg a brazil közbiztonsági intézettől.

A brazil biztonsági erők ismertek arról, hogy keményen fellépnek a bűnözők ellen. Gyakran ártatlan civilek is tűzvonalba kerülnek a rendőrség állig felfegyverzett különleges alakulatai és a drogbandák összecsapásaiban a nyomornegyedekben. A G1 szerint az áldozatok 78 százaléka fekete vagy sötétbőrű.

A biztonsági erők által megöltek száma jelentősen emelkedett 2018 óta annak nyomán, hogy a hadsereg is részt vesz a rendőrségi műveletekben. Bírálói a nyomornegyedekben megbújó bűnözők ellen kemény kézzel fellépő Wilson Witzel Rio de Janeiró-i kormányzót teszik felelőssé a rendőrségi túlkapásokért.

Jair Bolsonaro elnök álláspontja szerint a rendőröket nem szabadna jogi úton felelősségre vonni azért, ha a műveletek során embereket ölnek meg.  • Hírek
  • Árfolyam