Berta, Bettina
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

A szír katonai hírszerzés egy feltételezett tagját fogták el Németországban

2020.06.22. 14:32

Emberiesség elleni bűncselekmény gyanúja miatt elfogták és előzetes letartóztatásba tették Németországban a szíriai katonai hírszerzés egy feltételezett tagját, írja az MTI.

A szír állampolgár orvos volt a katonai hírszerzés egy börtönében, és a gyanú szerint legalább kétszer megkínzott egy fogvatartottat.

A szíriai rezsim 2011 végétől országszerte vett őrizetbe tényleges vagy állítólagos ellenzékieket, akiket bebörtönöztek, kínoztak, és sok esetben meg is öltek, írja minderről a szövetségi legfőbb ügyészség közleményében.

A gyanúsított egy ilyen börtönben volt orvos Homsz városában 2011-ben, és szolgálatot teljesített a 2011. október 23-tól november 16-ig tartó időszakban is, amelyben a bűncselekmények megtörténtek.

A megkínzott áldozatot azért vitték be, mert részt vett egy tüntetésen. Egyik kínvallatása után epilepsziás rohamot kapott, mire egy rabtársa kérésére kihívták hozzá a börtönorvos gyanúsítottat, aki vizsgálat és ellátás helyett rögtön ütlegelni kezdte egy műanyag csővel, és megrugdosta, amikor a földre zuhant. A rab állapota másnap jelentősen romlott, így társai kérésére az őrök ismét orvost hívtak. Megint a gyanúsított jelent meg, ezúttal a börtön egy másik orvosával. Segítség helyett immár ketten kezdték ütlegelni a rabot, egészen eszméletvesztésig. Az ájult rabot egy takaróba csavarva elvitték a cellából. Az eset után nem sokkal meghalt.

A közleményben hozzátették, hogy a gyanúsított 2015 nyarán elhagyta Szíriát és beutazott Németországba. Megérkezése óta orvosként dolgozott. Hessen tartományban fogták el péntek este.

Ez az ügy már a második eset Németországban, ami a szíriai börtönökben történt emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatos.

Az első ügy már bíróság elé is került. A gyanúsított férfi az úgynevezett általános titokszolgálat magas beosztású munkatársa volt a hazájában dúló polgárháború kezdetének idején, 2011 áprilisától 2012 szeptemberéig. A főváros, Damaszkusz és térsége biztonságáért felelős egység nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette, így ő határozta meg az intézmény munkarendjét, a "rendszerszerűen alkalmazott brutális kínzási módszerekkel", áll a szövetségi legfőbb ügyészség egy tavalyi közleményben az MTI szerint.

Anwar R-t a többi között 58 rendbeli emberöléssel vádolták meg. Ez világszerte az első bírósági eljárás a szíriai polgárháborúban elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel összefüggésben.