Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

A húsüzemi tömeges fertőzés miatt visszaállítják a járványügyi korlátozásokat egy németországi járásban

2020.06.23. 12:31

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat Németországban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban egy húsüzemben történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt - jelentette a tartomány miniszterelnökére hivatkozva az MTI.

Armin Laschet elmondta, hogy egyelőre június 30-ig állítják vissza a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában, a március-áprilisi időszakban megismert korlátozásokat, szükség esetén pedig tovább is.

A 360 ezer lakosú járásban így legalább a hónap végéig zárva tart a legtöbb üzlet és az edzőtermektől a vendéglátóhelyeken át a mozikig minden hely, ahol sokan gyűlhetnének össze. Visszaállítják azt a szabályt is, hogy mindenki csak a vele egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt a lakásán kívül.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó dolgozói között eddig 1550 fertőzöttet találtak. Elkapta a vírust 24 olyan ember is, aki nincs kapcsolatban az üzemmel.

A korlátozások célja a kórokozó további terjedésének megakadályozása. Karanténra kötelezték az üzem csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert. A szabályok betartására a járásba irányítanak három rendőrszázadot.

A húsüzemi eset a legnagyobb járványkitörés egész Németországban a koronavírus-járvány első hullámának levonulása óta - húzta alá a tartományi kormányfő. Meglehet, hogy az eddig regisztráltnál több fertőzött van, például a munkások családtagjai között. Ezért tömeges tesztelési programot indítanak, a járás valamennyi lakosa ingyenesen megvizsgáltathatja magát.

Armin Laschet arról is szólt, hogy a Tönnies-holding - a sertésfeldolgozás németországi piacvezetője - nagyobb együttműködési készséget is mutathatott volna a veszély elhárítását szolgáló munkában.

A társaság ennél hevesebb bírálatokat is kapott. A vállalatba vetett bizalom "a nullával egyenlő" - fogalmazott például Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter egy hétfői nyilatkozatában.

Friss: Karl-Josef Laumann észak-rajna-vesztfáliai tartományi egészségügyi miniszter kedd délután bejelentette, hogy a korlátozásokat a Gütersloh-val szomszédos, 280 ezer lakosú Warendorf járásra is kiterjesztik, egyelőre szintén június 30-ig.