Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Betiltottak egy Hitler-hívő német csoportot

2020.06.23. 09:54

Betiltottak kedden egy újabb szélsőjobboldali szervezetet Németországban, írja az MTI.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter feloszlatta a Nordadler (Északi Sas) nevű csoportot. A rendelkezés végrehajtására négy tartományban mozgósítottak rendőröket.

A Nordadler az idén már a harmadik szélsőjobboldali szerveződés, amelyet betiltottak Németországban.

A csoport 2017-ben alakult, az ország északi részén tevékenykedett, és hamar magára vonta a hatóságok figyelmét. A szövetségi legfőbb ügyészség irányításával 2018 elején nyomozás indult több tagja ellen szélsőjobboldali terrorszervezet alakításának gyanúja miatt. Házkutatást is tartottak négy gyanúsítottnál, mert arra utaló adatokat tártak fel, hogy a csoport hozzákezdett fegyverek és lőszerek, és pokolgép készítésére alkalmas eszközök beszerzéséhez, amelyeket politikai ellenfelek ellen akartak bevetni.

A csoport célja az volt, hogy ismét megerősödjön a nemzetiszocializmus Németországban. Tagjai Adolf Hitler náci diktátor követőinek vallják magukat, antiszemiták, a nácizmus jelképeit és nyelvezetét használják. Vezetőjük helyeselte a hallei zsinagóga ellen tavaly októberben végrehajtott támadást.

A szövetségi belügyminiszter januárban a Combat 18 nevű szerveződést, a Vér és Becsület (Blood and Honour) nevű nagy-britanniai alapítású neonáci csoport katonai szárnyának németországi egységét tiltotta be, márciusban pedig a birodalmi állampolgárok (Reichsbürger) elnevezésű német mozgalomhoz sorolt, Egyesült német népek és törzsek (Geeinte deutsche Völker und Stämme) nevű egyesületet és osnabrücki központú tagszervezetét (Osnabrücker Landtag).

Horst Seehofer márciusban a szövetségi parlamentben (Bundestag) kijelentette, hogy a szélsőjobboldali terror fenyegetése a legnagyobb veszély Németországban. Mint mondta, szélsőbaloldali veszély is van Németországban, és továbbra is nagy az iszlamista terror veszélye, de az utóbbi időszak fejleményei azt mutatják, hogy

a szélsőjobboldaliság, a szélsőjobboldali terror és az antiszemitizmus fenyegeti leginkább szabadságon alapuló jogállamunkat, és ezt a veszélyt nem lehet relativizálni, viszonylagossá tenni semmivel.