Kurz egy titkos ülésen elmondaná, váltott-e üzeneteket Strachéval

2020.06.24. 18:13 Módosítva: 2020.06.24. 18:18

Fontos találkozóinak időpontját tartalmazó naptárának átadására szólították fel az Ibiza-ügyeket vizsgáló bizottságnak az ellenzéki pártok által delegált tagjai Sebastian Kurzot, az osztrák kancellár szerda délelőtti meghallgatásán.

A kihallgatás kezdetén vita alakult ki azzal kapcsolatban, köteles-e Kurz a bizottság rendelkezésére bocsátani személyes találkozóinak időpontját tartalmazó naptárát - írta az MTI. Kurz azzal érvelt, hogy előző hivatali idejéből a törvénynek megfelelően az összes vonatkozó dokumentumot benyújtotta az állami levéltárnak.

Kérdés volt az is, váltott-e üzeneteket Heinz-Christian Strache akkori alkancellárral, az Ibiza-ügyben szereplő videó egyik főszereplőjével. Kurz elmondta, hogy a személyes bejegyzéseket biztonsági okokból rendszersen törölte, mivel azok más államokat is érinthetnek. Felajánlotta ugyanakkor, hogy a kérdésre titkos ülésen szívesen válaszol majd.

Kérdezték még Kurzot egyebek mellett arról is, kapott-e pártja adományokat a világszerte kaszinókat működtető, szerencsejáték-gépeket gyártó Novomatictól. Kurz azt felelte, hogy valamennyi felajánlott párttámogatást megvizsgáltak, és nem fogadták el a szerencsejáték-üzemeltetők vagy a fegyvergyártók által ajánlott pénzt.

Heinz-Christian Strache volt alkancellár tavaly májusban mondott le, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány után Strache lemondott alkancellári posztjáról és pártelnöki tisztségéről. Nem sokkal később felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormánya, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.  • Hírek
  • Támogatások