Három ember meghalt a romániai árvizekben, egy négyéves kislány eltűnt

2020.06.24. 16:04 Módosítva: 2020.06.24. 16:07

Három ember halálát okozták az elmúlt napok árvizei Romániában, megáradt patakok, folyók ragadták el az áldozatokat - közölte szerdán az országos katasztrófavédelem.

A hatóságok nagy erőkkel keresnek Szeben megyében egy négyéves kislányt, aki több mint 24 órája esett a megáradt Szeben folyóba. Az országban kocsikat sodort el, és több száz házat, pincét árasztott el a víz 29 megye 161 településén.

A nagyenyedieket álmukban érte az árvíz, az Enyed-patak keddre virradóra elöntötte a város utcáit. 

Klaus Iohannis államfő szerdai televíziós beszédében kijelentette: hatvan éve nem esett annyi eső júniusban Romániában, mint most. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok között nem lesz elég megjavítani, megemelni a folyók melletti gátakat, átfogó erdősítési programra van szükség, hogy az erdők ne engedjék lezúdulni a vizet a hegyoldalakról - mondta.

A Maszol.ro szerdai cikke szerint most Beszterce-Naszód és Fehér megyében a legsúlyosabb a helyzet, előbbi megyében az éjszaka folyamán száza helyszínre riasztották a tűzoltókat. Óradnán a víz elöntötte az utcákat, 20 személy, köztük gyerekeket kellett kimenekíteni az otthonukból. A megye további 23 települését érintik az árvizek. A Fehér megyei települések közül Nagyenyed és a környező községek a legérintettebbek. A városban kedden sok helyen fél méteres volt a víz, az elöntött falvakban pedig több száz gazdaságban okozott károkat az ár, sok helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

A Facebookon tették közzé ezt a videót, amin az látszik, hogy az enyedi vasúti hidat óriási mennyiségű hulladéktól kell megszabadítani.

A szemetet – főleg pillepalackokat – a kiáradt patak mosta le a hegyek közül, és a hídlábnál gátat képezett a víznek - írja a Maszol.ro.

 A meteorológiai szolgálat csütörtök hajnalig hosszabbította meg a másodfokú (narancssárga színű) figyelmeztetést. Eszerint Erdély déli és keleti megyéiben továbbra is nagy mennyiségű csapadék várható. A lehulló esővíz mennyisége meghaladja a 40 litert négyzetméterenként, és helyenként akár a 60-80 litert is elérheti.

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) a legtöbb erdélyi folyón csökkentette a készültség fokozatát - írja az MTI. A Felső-Tisza mellékfolyói közül már csak a Visó, Iza és a Túr mentén hagyta meg a másodfokú (narancssárga színű) készültséget. A délebbi mellékfolyókon: a Krasznán, a Berettyón, a Körösökön és a Maroson első fokú (sárga jelzésű) az árvízi készültség, a Szamoson levonuló árhullámot pedig veszélytelennek minősítette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport