Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Koronavírus megbetegedésére hivatkozva lemondott a kazah egészségügyi miniszter

2020.06.25. 18:03 Módosítva: 2020.06.25. 21:09

Lemondott tisztségéről Jelcan Birtanov kazah egészségügyi miniszter. Távozását azzal indokolta, hogy a koronavírus betegségének súlyosbodása akadályozza, hogy ő irányítsa a járvány elleni erőfeszítéseket. Birtanov június közepén kapta el a koronavírust, mikroblogján azt írta, súlyos tüdőgyulladás lépett fel nála, ezért további kezelésre van szüksége.

Kazahsztánban naponta 350-400 beteget szállítanak kórházba koronavírussal és tüdőgyulladással, egy héten belül háromszorosára nőtt a kórházban kezelt betegek száma.

A 18 millió lakosú Kazahsztánban eddig 19 285 fertőzöttet regisztráltak 136 halálesettel. A járvány második hullámától tartva a nagyvárásokban elrendelték a bevásárlóközpontok, a piacok, a közösségi parkok bezárását.

Az ország több vezető tisztségviselője, köztük Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök is megfertőződött a koronavírussal. A nyugati Mangisztau tartomány kormányzata nemrég egy olyan videofelvételt tett közzé, amelyen betegeket lehetett látni egy kórház több termének és egyik folyosójának padlóján.

Zsanaozen iparvárost és a környező településeket karantén alá helyezték.