Amerikai tüntetések: Kentuckyban lövöldözés tört ki, meghalt egy ember

2020.06.28. 08:42 Módosítva: 2020.06.28. 08:42

Egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült szombat este a Kentucky állambeli Louisville-ben, a Jefferson Square Parkban, ahol rendszeresen tüntetéseket tartanak, amióta márciusban rendőrök megöltek a városban egy fekete nőt, írja az MTI.

A lövöldözés helyi idő szerint este kilenckor kezdődött. A közlemény szerint a rendőrök kiürítették a parkot, és a gyilkossági csoport megkezdte a nyomozást. További részleteket nem közöltek.

Greg Fischer, Louisville polgármestere szomorúságát fejezte ki az erőszak kirobbanása miatt azon a helyszínem, ahol emberek azért gyűltek össze, hogy az aggodalmuknak adjanak hangot.

A parkban hónapok óta tüntetéseket tartanak, amióta márciusban halálos lövés érte Breonna Taylort, akinek a házában a kábítószerellenes csoport rendőrei tartottak házkutatást. A 26 éves sürgősségi nővér akkor halt meg, amikor a rendőrök letartóztatási paranccsal a kézben behatoltak a lakásába. A lövöldözésben érintett egyik rendőrt kedden menesztették a rendőrségtől.

Taylor meggyilkolása azután került ismét reflektorfénybe, hogy május 25-én Minneapolisban meghalt a szintén fekete George Floyd, miután letartóztatás közben egy rendőr kilenc percen át a nyakán térdelt. Az amerikai rendőri túlkapásokkal és az azt követő tiltakozássorozattal foglalkozó aktánkat itt olvashatja >>>

A két eset országos tiltakozó megmozdulást váltott ki a rendőri brutalitás és az igazságszolgáltatásban tapasztalható, feketék elleni hátrányos megkülönböztetés miatt. A BLM-mozgalom azóta már nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ számos pontján megjelent, hogy tiltakozzon a feketék kirekesztése és a rasszizmus ellen.



  • Tippek
  • Hírek