Koronavírus: Emelkedik a fertőzöttek száma Szerbiában, korlátozások jönnek

2020.06.29. 11:02

A fertőzöttek számának növekedése miatt ismét bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket Szerbiában, Montenegróban viszont egyelőre nem terveznek új korlátozásokat annak ellenére, hogy hosszú idő után ismét volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak, írja az MTI.

Szerbiában egy nap alatt 13 792-ről 14 046-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap három újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 270-re emelkedett. A miniszterelnök bejelentette, hogy újra korlátozásokat vezetnek be, az éjszakai szórakozóhelyeket bizonyosan bezárják néhány napon belül, és várhatóan a vendéglátóhelyek működését is korlátozzák, ám az új intézkedések nem az egész országban, hanem csak a fertőzésgócokban, például a fővárosban lesznek érvényben.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 2590-ről 2677-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel 49-re nőtt a halottak száma. Avdullah Hoti miniszterelnök szerint ha így folytatódik a fertőzöttek számának növekedése, akkor könnyen előfordulhat, hogy úgy megtelnek a kórházak, hogy az orvosoknak kell majd eldönteniük, kinek segítsenek előbb. Amennyiben tovább folytatódik a fertőzöttek számának emelkedése, a koszovói kormány teljes vesztegzárat vezethet be, ami óriási csapást mér majd a gazdaságra és a társadalomra, de ha ez az ára az emberi életek megmentésének, akkor ezt kell tenni – fejtette ki a kormányfő.

Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 5906-ról 6080-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt kilencen haltak bele a betegség szövődményeibe, velük 286-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Egészségügyi szakemberek bevonásával döntött a választási bizottság arról, hogyan voksolhatnak a július 15-i választáson a koronavírus-fertőzöttek. A szavazás három napig tart, július 13-án adhatják le szavazatukat a fertőzöttek. A választási biztosok egészségügyi szakemberekkel együtt látogatnak majd el minden szavazásra jogosult fertőzötthöz. A választási bizottság tagjainak védőruhát, maszkot és kesztyűt kell viselniük, ezeket minden voksolást követően le kell cserélniük.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 4096-ról 4203-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A betegségbe eddig 178-an haltak bele.

Montenegróban egy nap alatt 469-ről 481-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Több mint két hónapig nem volt halálos áldozata a betegségnek az országban, vasárnap viszont ketten haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma az országban jelenleg 11 fő. Járványügyi szakemberek szerint, amikor 42 nap után ismét megjelent a vírus az Adria-parti országban, számítani lehetett arra, hogy hirtelen megugrik a fertőzöttek száma, hiszen az új fertőzöttek számos emberrel találkozhattak, akiknek átadhatták a vírust.

A hétfői adatok szerint Csehországban vasárnap 305 új megbetegedést regisztráltak. Szombaton ez a szám 260, pénteken pedig 168 volt. Legutóbb április elején volt ilyen magas a napi megbetegedések száma. Április közepétől a múlt hét közepéig a napi átlag ötven és száz eset között mozgott.

Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter szerint a megbetegedések növekvő száma Csehországban nem a koronavírus-fertőzés második hullámára utal, hanem elsősorban egy lokális góc, az észak-morvaországi Karviná környékén lévő feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik körében elvégzett általános tesztelés következménye.

Aránylag széleskörű tesztelést végzünk a leginkább érintett Karvinán, ezért a fertőzéses esetek száma még nőhet

– mondta a közszolgálati televízióban a tárcavezető. A miniszter szerint a hét végi megbetegedések több mint felét a karvinái bányák alkalmazottai és családtagjaik körében mutatták ki. A sajtó szerint Karvinában több mint 3000 tesztet végeztek az utóbbi napokban.

A közéletet korlátozó intézkedések feloldásának további, július elsején életbe lépő szakasz ezért Karvinára nem fog vonatkozni. „Karvinán biztos, hogy nem lazítunk. Prágában még mérlegeljük a helyzetet" – jelentette ki Vojtěch, aki szerint az országos járványhelyzet alakulása kedvező.

Szerdától egyebek között már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben sem. Higiéniai intézkedések betartása mellett engedélyezik a Csehországban rendkívül népszerű gyermektáborokat is.

Ukrajnában avasárnap közzétett adatok szerint ismét meghaladta a 900-at az új igazolt fertőzöttek száma: vasárnapra 917 főt regisztráltak. Az utóbbi időben gyorsult az új fertőzöttek számának növekedése az országban. Több megyében félig megteltek a kórházak – közölte csütörtökön Denisz Smigal kormányfő. Makszim Sztyepanov egészségügy-miniszter szerdán közölte, hogy Ukrajna a járvány újabb hullámára készül.

Múlt héten Horvátországból is olyan hírek érkeztek, hogy újra fellángolhatott a fertőzés: múlt csütörtökön mérték április elseje óta a legtöbb a fertőzést.

Szlovákiában két kisvárosban ismét bezárták az iskolákat a koronavírus-fertőzés terjedése miatt. Csaca (Cadca) és Karásznó (Krásno nad Kysucou) vezetése a Covid-19 betegség esetszámának növekedése miatt úgy döntött, hogy múlt péntektől, illetve e hét hétfőtől bezárják a településeken működő általános iskolákat és néhány más létesítményt, például uszodákat, sport- és kulturális intézményeket. Szlovákiában az általános és középiskolákban kedden ér véget a tanév.  • Hírek
  • Csok