Gellért, Mercédesz
13 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Fegyveresek támadták meg a pakisztáni tőzsdét

2020.06.29. 08:25

Fegyveresek támadták meg a pakisztáni értéktőzsde épületét Karacsiban hétfőn, az épületnél jelenleg is folyik a tűzharc – jelentette a helyi médiára hivatkozva az MTI.

A rendőrség tájékoztatása szerint négy támadót megöltek. A merénylők kézifegyverekkel és gránátokkal támadták meg az épületet, amely a város kiemelten őrzött zónájában fekszik, ahol több pénzintézet székháza is található.

Frissítés: A legfrissebb hírek szerint a négy támadón kívül két őr és egy rendőr is meghalt. Ghulam Nabi Memon, a legnépesebb pakisztáni város rendőrfőnöke azt mondta, hogy a támadók egy autóval érkeztek a tőzsde épületéhez. A merénylők előbb gránátot hajítottak az épületnél lévő biztonságiak őrhelyére, majd tüzet nyitottak, és behatoltak a magas falakkal védett komplexumba. A helyszínen egy rendőrtiszt arról számolt be, hogy a támadóknál élelmiszeradagokat is találtak, ami arra utal, hogy elhúzódó ostromra készülhettek.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy véget ért-e az akció, a helyi rendőrség szerint különleges rendőri egységek érkeztek a helyszínre, és biztosították az épületet, minden támadóval végeztek. Az épületet tűzszerészek vizsgálják át. Ugyanakkor a pakisztáni tőzsde a Twitteren legutóbb még azt írta, továbbra is feszült a helyzet az épületnél, ahol a tőzsde emberei a biztonságiak segítségével igyekeznek úrrá lenni a kialakult helyzeten.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért. Pakisztán belső nyugalmát régóta mérgezik a szélsőséges iszlamista csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyek az utóbbi években azonban veszítettek korábbi lendületükből.

Frissítés 2: A Beludzs Felszabadítási Hadsereg (BLA) nevű pakisztáni szervezet szakadár szervezet közölte, hogy a hozzájuk tartozó Madzsíd Brigád emberei hajtották végre a rajtaütést. A csoport önfeláldozó támadást hajtott végre a tőzsde ellen - közölte a csoport, amely nyilvánosságra hozta az akcióban résztvevők nevét is.

A Beludzs Felszabadítási Hadsereget az Egyesült Államok tavaly júliusban vette fel a terrorszervezeteket nyilvántartó névsorba. A BLA az egyik helyi nemzetiségi csoport, a beludzsok jogaiért és önrendelkezéséért folytat fegyveres harcot Beludzsisztánban. A térségben gyakoriak az etnikai és felekezeti villongások, valamint az iszlamista és szakadár felkelések. Pakisztán belső nyugalmát régóta mérgezik a szélsőséges iszlamista csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények, amelyek azonban az utóbbi években veszítettek korábbi lendületükből.