Dulakodás tört ki a tajvani parlamentben

2020.06.29. 09:17

Dulakodás tört ki hétfőn a tajvani parlamentben, miután a kormány ellen tiltakozó ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) képviselői elfoglalták a nagytermet, és akadályokkal torlaszoltak el magukat, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) emberei pedig áttörték a barikádokat. 

Az akciót az váltotta ki, hogy az ellenzéki képviselők szerint a kormány erőszakkal próbálja keresztülvinni egy tanácsadó kinevezését a kormány munkáját felügyelő magasszintű ellenőrző bizottságba. 

Hétfő estére a DPP képviselői eltávolították az útjukban álló akadályokat és behatoltak a parlamenti nagyterem szónoki emelvénye körüli területre, ahol az ellenzékiek tábort ütöttek. Az MTI beszámolója szerint dulakodás és heves kiabálás tört ki közöttük és a kuomintangos képviselők, de az indulatos jelenetek után békésebb hangulat alakult ki a felek között. 

A KMT képviselői vasárnap indították tiltakozó megmozdulásukat a törvényhozásban. A párt hagyományosan amellett áll ki, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat Kínával, amely Tajvant az ország szakadár tartományának tekinti. Ezt a tajvaniak elsöprő többsége támogatja is, de a formális elszakadást, a függetlenség kinyilvánítását aligha, mert az akár fegyveres konfliktushoz is vezethet Kínával.  • Hírek
  • Árfolyam