Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Az ujgurokkal szembeni emberjogi visszaélések befejezésére szólította fel Kínát az amerikai külügyminiszter

2020.06.30. 05:33

Egy közleményben zavarba ejtőnek és sokkolónak nevezte Mike Pompeo azokat a jelentéseket, amelyekből kiderül, hogy Kína Hszincsiang nevű tartományában a Kommunista Párt sterilizálja a muszlim ujgurokat, és más kisebbségeket, illetve abortuszra vagy más erőszakos születésszabályozásra kényszerítik nemcsak őket, hanem más kisebbségeket is. Az MTI írja, hogy az amerikai külügyminiszer az „embertelen visszaélések” befejezésére szólította fel Kínát.

A tartomány közel felét ujgurok adják lakják, de papíron hiába van saját autonóm területük, a világ országai hosszú ideje kritizálják Kínát, amiért átnevelőtáborokat üzemelnek a muszlim vallásúaknak, és üldözik az ujgurokat, akikből egyes hírek szerint egymilliót zártak már be hasonló táborokba.

Egy német kutató hétfőn tett közzé dokumentumokat arról, miszerint az ujgur nőket sterilizálják és abortuszra kényszerítik, ha pedig erre nem hajlandóak, akkor jön az internálótábor. Adrian Zenz jelentése szerint kimutatható, hogy 2016 óta drasztikusan csökkent a születések száma az ujgur autonóm területen.

Pompeo elmondta, hogy ezek az információk

szomorúan illeszkednek a Kínai Kommunista Párt elmúlt évtizedekben tanúsított magatartásához, amely abszolút megvetést mutatott az emberi élet szentsége és méltósága iránt.

A miniszter egyúttal felszólította a világ országainak közösségét, hogy lépjenek fel „az elembertelenítő visszaélésekkel szemben”.