Salamon
-1 °C
13 °C

Szélsőjobboldali kötődése miatt feloszlatnak egy német elit alakulatot

2020.07.01. 05:39

Feloszlatnak egy német katonai elit alakulatot, mert az alakulatban nagyon sok a szélsőjobboldali nézeteket valló katona – írja a CNN egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az érintett alakulat a német hadsereg (Bundeswehr) különleges bevetési egysége, a Kommando Spezialkräfte, azaz a KSK egyik részlege.

A CNN megjegyzi, hogy a kilencvenes években alakult KSK-nak nagyjából 1400 tagja van. Terrorellenes akciókban, túszmentések során szokták bevetni őket. Ugyanakkor a hírek szerint a feloszlatás csak a KSK 2. századát, nagyjából hetven katonát érint, igaz, az alakulat többi részét is átszervezik.

Még hétfőn a katonai nemzetbiztonsági szolgálat vezetője, Christoph Gramm a Bundestag-képviselők előtt beszélt arról, hogy az alkotmányellenes szélsőjobboldali nézetek terjedése adja a legtöbb munkát az általa vezetett szolgálatnak. 2019-ben 600-nál is több esetben indítottak vizsgálatot, a legsúlyosabb helyzet a KSK-nál volt, ahol hiába próbálták kiszűrni a szélsőjobboldali figurákat, folyamatosan falakba ütköztek. 15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft