Titkosított nemzetközi telefonhálózatot működtető bűnözői csoportot kapcsolt le az Europol

2020.07.02. 15:04

Merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózatot működtető szervezett bűnözői csoportot számoltak fel a holland és a francia hatóságok, közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol.

A hágai székhelyű uniós szervezet az MTI szerint arról számolt be, hogy a két ország rendőrsége a titkosított hálózatot működtető és erre alkalmas telefonokat árusító bűnözői csoport tucatnyi tagját állította elő, miután sikerült feltörniük és elolvasniuk a hálózatot használók több millió üzenetét.

A bűnözői hálózat a szervereket Franciaországban tárolta.

Az EncroChat június végén üzenetet küldött felhasználóinak arra figyelmeztetve őket, hogy azonnal kapcsolják ki és váljanak meg az eszközöktől, ugyanis szervereiket „kormányzati szervek illegális módon” feltörték. Az Europol közölte, hogy a francia törvények rendelkezéseinek megfelelően, érvényes igazságügyi engedéllyel végzett

leleplezés számos erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását, nagyszabású kábítószer-szállítmány célba jutását hiúsította meg.

Egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekmények elkövetésére irányultak, ezért azonnali intézkedésekre volt szükség.

A Hollandiában végzett akciók során eközben 19 kábítószergyártó laboratóriumot számoltak fel, több ezer kilogramm hallucinogén anyagot foglaltak le, és több mint 100 embert előállítottak, köztük az ország két legkeresettebb embercsempészét, írja továbbá az MTI.  • Hírek
  • Árfolyam