Kirúgtak három amerikai rendőrt, akik egy férfi halálához vezető intézkedést figuráztak ki

2020.07.04. 11:56

Kirúgták azt a három amerikai rendőrt, akik megosztottak egy fotót arról, ahogyan eljátszanak egy fojtogatást, ami korábban egy fekete férfi halálához vezetett, írja a 444.hu az esetet részletesen ismertető cikkében. A 23 éves Elijah McClain tavaly augusztusban halt meg, miután megállították a rendőrök Colorado államban, Denver egyik elővárosban, Aurorában.

A portál több külföldi forrásra – így a BBC és az ABC tudósításaira – hivatkozva azt írja, a három kirúgott rendőr, Jason Rosenblatt, Erica Marrero és Kyle Dittrich mellett volt egy negyedik érintett, Jaron Jones, de ő már kedden beadta felmondását.

A helyi megbízott rendőrfőnök felfoghatatlannak nevezte a nyilvánosságra került fotókat, és azt mondta, a belső vizsgálat szerint ugyan a rendőrök nem követtek el bűncselekményt, de vétettek a tisztesség és az emberiesség ellen, szégyent és dühöt érez miattuk.

A fotók egyikén azt látni, hogy két rendőr előadja a nyakfogást, miközben harmadik társuk mosolyogva áll mellettük.

A fényképet Jasoon Rosenblattnak küldték el, aki egy 'ha-ha' válasszal reagált. Rosenblatt egyike volt azoknak a rendőröknek, akik részt vettek Elijah McClain megállításában, ami a férfi halálához vezetett. A fotót két hónappal McClain halála után küldték el a társuknak, elmondásuk szerint azért, hogy felvidítsák.

2020-07-03T213203Z 371565535 RC2XLH98NLAP RTRMADP 3 COLORADO-POL
Fotó: Aurora Police Department / Reuters

A fotók ráadásul annak a helynek közelében készültek, ahol McClain meghalt. A rendőrfőnök elmondása szerint ő nyolc napja szerzett tudomást a fotók létezéséről, amit elvben egy ötödik rendőr is megkapott.

Elijah McClain tavaly augusztusban sétált a városban, amikor megállították a rendőrök. A későbbi jelentések szerint korábban a rendőrségre érkezett egy bejelentés egy gyanús személyről, akinek a leírása illett a férfira, bár mint utóbb kiderült,

McClain nem követett el semmit.

A három intézkedő rendőr, illetve a férfi között idővel dulakodás tört ki: a rendőrök állítólag át akarták kutatni, hogy van-e nála fegyver. Az egyik rendőrre felszerelt testkamera felvételén később azt lehetett látni, hogy McClain azt mondja a rendőröknek, introvertált, és legyenek szívesek tiszteletben tartani a határait, amíg beszélnek. Az egyik rendőr akkor azt mondta, hogy a férfi a társa fegyveréért akart nyúlni, majd lenyomták a földre, és fojtófogást alkalmaztak rajta.

Erica Marrero, Jaron Jones és Kyle Dittrich
Erica Marrero, Jaron Jones és Kyle Dittrich
Fotó: Aurora Police Department / Reuters

A jelentés szerint McClain elveszítette az eszméletét, mire a rendőrök abbahagyták a fojtófogás alkalmazását, de ezután a férfi ismét küzdeni kezdett. A rendőrök segítséget kértek, tűzoltók és mentők érkeztek a helyszínre, és a mentősök ketamint adtak be a férfinak, hogy leszedálják. Ezután – a jelentés megfogalmazásában – „enyhe” lekötözést alkalmaztak rajta a jelentés szerint, majd egy hordágyon a mentőautóba rakták.

A ketamint beadó mentős vette észre, hogy a férfi mellkasa nem mozog, és nincs pulzusa. McClaint augusztus 27-én nyilvánították agyhalottnak.

McClain családja szerint a rendőrség túlzott mértékű erőszakot alkalmazott a férfival szemben mintegy negyedórán át, még akkor is, amikor a férfi már hányt, és kérte, hogy hagyják abba, mivel nem kap levegőt. A hivatalos halottkémi ugyanakkor vizsgálat nem tudta megállapítani egyértelműen a halál okát.

McClain halálának körülményeire ismét nagyobb figyelem jutott Denverben a George Floyd meggyilkolása miatt kitört tüntetések után, és Colorado állam kormányzója, Jared Polis kinevezett egy különleges ügyészt, hogy nézze át újra az ügyet. Az államban közben betiltották a fojtófogás alkalmazását.  • Hírek
  • Árfolyam