Mihály
12 °C
21 °C

Öten haltak meg Atlantában a hétvégén lövöldözésben, a kormányzó behívta a nemzeti gárdát

2020.07.07. 19:07

Az egyesült államokbeli Georgia kormányzója helyi idő szerint hétfőn este rendkívüli állapotot hirdetett és behívta a nemzeti gárdát az Atlantában elharapódzott erőszak miatt – írja az MTI.

A republikánus Brian Kemp azután hirdetett rendkívüli állapotot, hogy

a függetlenség napi hétvégén a városban kitört lövöldözéseknek 31 sebesült és öt halálos áldozatuk volt, közöttük egy 8 éves kislány is.

A fekete kislány, Secoriea Turner az édesanyjával és egy másik felnőttel együtt ült egy autóban, és amikor a vezető megpróbált elhajtani egy illegálisan emelt barikád mellett, hogy leparkoljon, a parkoló bejáratánál lévő fegyveres csoport lőni kezdett rájuk, és agyonlőtte a kislányt.

Kemp a hétvégi események után elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását. Mintegy ezer gárdistát hívtak be, feladatuk elsősorban a szövetségi és a helyi kormányzati épületek védelme. Kedd reggeltől a Nemzeti Gárda védi a helyi törvényhozás épületét, a kormányzói palotát és a rendőrség központját. Ezen kívül a kormányzó utasítást adott a szabadságon lévő rendőrök mozgósítására is, és így megnövelték a járőrök létszámát. Az országutakat, utcákat, lakóközösségeket fokozatosan ellenőrzik, minden nagyvárosban, de elsősorban Atlantában.

"A békés tüntetéseket veszélyes, kártékony bűnözők kerítették hatalmukba. Ártatlan georgiaiakat vesznek célba, lőnek agyon, hagynak meghalni az utcán" – áll a kormányzó közleményében. "Ennek a törvénytelen állapotnak véget kell vetni, és helyre kell állítani a rendet államunk fővárosában". Hozzáfűzte azt is, hogy "elég volt a beszédből, meg kell védenünk valamennyi georgiai életét és megélhetését", írta.

A hétvégén két másik amerikai nagyvárosban is elszabadult a fegyveres erőszak. New Yorkban 44 embert lőttek meg, Chicagóban pedig 17 halálos áldozatot és több mint 70 sebesültet hagytak maguk után a lövöldözések.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport