16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Hivatalos: az USA megkezdte a kilépést a WHO-ból

2020.07.07. 23:40 Módosítva: 2020.07.08. 07:00

Hivatalosan is megkezdte az USA kiléptetését a WHO-ból a Trump-kormányzat, erről már az amerikai kongresszust és az ENSZ-t is értesítették – írja a CNN.

A kilépést kezdeményező dokumentumot hétfőn juttatták el az ENSZ főtitkárságnak, erősítette meg a kormány. A levél nagyon rövid, mindössze három mondatból áll a lap forrása szerint. 

Trump már áprilisban elkezdte támadni az Egészségügyi Világszervezetet, majd a helyzet május végére odáig eszkalálódott, hogy elnök bejelentette: az Amerikai Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val, az oda szánt pénzt pedig más közegészségügyi világszervezetekhez irányítják át.

Trump azzal indokolja a WHO bojkottálását, hogy szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a járványra, nem küldtek azonnal egészségügyi szakembereket Kínába, és valós adatok helyett elfogadták a kínai propaganda által bemondott számokat. Trump szinte mindennap elővette beszédeiben a WHO-t, és elmondta, mekkora szerepe és felelőssége van a szervezetnek a világjárvány kialakulásában.

A Demokrata párt elnökjelöltje, Joe Biden bejelentette, hogy megválasztása esetén azonnal visszalépteti az USA-t a WHO-ba. Hogy mik lehetnek az USA kilépésének következményei a WHO-ra nézve, azt itt jártuk körül. A WHO-t érő kritikák hátteréről pedig itt olvashat részletesebben.   • Hírek
  • Hírek