Hangszigetelt konténerben kínozták volna áldozataikat a holland maffiózók

2020.07.07. 18:14

Hangszigetelt konténerben kínozták volna áldozataikat a holland alvilág tagjai, írja az AP hírügynökség. A maffiózókra még június 22-én csaptak le a rendőrök (még mielőtt használhatták volna a kínzókamrát), ám csak kedden számoltak be a razzia részleteiről.

Fogászati szék a kínzókamrában
Fogászati szék a kínzókamrában
Fotó: Openbaar Ministerie

A holland detektívek hét, tengeri szállítmányozásnál használatos konténert fedeztek fel a dél-holland Wouwse Plantage településen egy raktárépületben. A hét konténerből hat börtöncellaként funkcionált volna, míg a hetediket kínzókamrának akarták használni a bűnözők. A konténereket hang- és hőszigeteléssel is ellátták. 

Mind a hét konténerben bilincseket rögzítettek a konténer aljához és tetejéhez, hogy áldozataikat álló helyzetben láncolhassák meg. A rendőrök az egyik konténerben rendőr egyenruhákat és golyóálló mellényeket is találtak, egy másikban pedig többek között sövénynyíró ollókat, szikéket és fogókat, melyeket minden bizonnyal a kínzásoknál akartak használni. A kínzókamrába egy fogorvosi széket is tettek, hogy abban kínozhassák meg áldozataikat.

A maffiózók végül nem tudták használni a kínzókamrát, mivel a hatóságok lefülelték az üzeneteiket. A feltört üzenetek segítségével a rendőröknek sikerült beazonosítaniuk, és figyelmeztetniük a csoport célpontjait, akik így el tudtak rejtőzni.

Végül június 22-én a hatóságok lecsaptak a csoport tagjaira. A Wouwse Plantage-i kínzókamrával kapcsolatban 6 gyanúsítottat tartóztattak le. A konténereket felállító alvilági csoport része volt annak a nyugat-európai maffiahálózatnak, aminek az üzenetváltásait júniusban törték fel a holland és a francia hatóságok. 

A két ország rendőrsége a merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózatot működtető szervezett bűnözői csoport több száz tagját tartóztatta le június végén (köztük Hollandia két legkeresettebb embercsempészét), miután sikerült feltörniük és elolvasniuk a hálózatot használók több millió üzenetét.

Az Europol szerint a leleplezés számos nagyszabású kábítószer-szállítmány célba jutását, illetve erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását hiúsította meg. Az akció során 8 ezer kiló kokaint, 1200 kiló metamfetamint és 25 lőfegyvert foglaltak le, valamint 19 kábítószergyártó laboratóriumot számoltak fel.   • Hírek
  • Hírek