Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Bolsonaro koronavírusos tüneteket mutat

GettyImages-1223720233
2020.07.07. 07:04

Ismét tesztelték Jair Bolsonaro brazil elnököt hétfőn az új koronavírusra, miután helyi sajtójelentések szerint a Covid-19 betegséghez hasonló tünetei voltak – írja az MTI.

Bolsonaro a brazíliavárosi elnöki palota előtt gyülekező híveinek arról számolt be, hogy kórházi kivizsgáláson volt, ahol koronavírustesztet is végeztek nála. Mint mondta, a vizsgálatok szerint tiszta a tüdeje.

A teszt eredménye még nem ismert.

A CNN Brasil helyi hírtelevízió és az Estado de S. Paulo hírlap jelentette korábban, hogy az elnök belázasodott, és a fertőzésre jellemző más tüneteket is produkált. Az államfői hivatal egyelőre nem reagált megkeresésekre.

A brazil elnök hétvégén több tömegrendezvényen is részt vett, a többi között az amerikai nagykövettel is találkozott a július 4-i amerikai függetlenség napi ünnepség alkalmából.

Jair Bolsonaro brazil elnök kezdettől megkérdőjelezte az új koronavírus okozta járvány súlyosságát, „kisebb influenzának” titulálta a betegséget. Azzal vádolta a szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát. Szerinte a gazdasági válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban.

Miközben azonban az elmúlt hetekben Latin-Amerikában berobbant a járvány, a brazil államfő ellentmondásos intézkedéseket tesz, amelyekről ebben a  cikkünkben olvashat bővebben.

Bolsonaro első – márciusban elvégzett – koronavírustesztje negatív volt. Ez azt követően vált szükségessé, hogy több tanácsadójának szervezetében is kimutatták a vírust, miután Donald Trumppal találkoztak az amerikai elnök floridai Mar-a-Lago üdülőjében. A sajtóban ekkor elterjedt, hogy az elnök megfertőződött, de ezt Jair Bolsonaro hivatalos Facebook-oldalán tagadta.

Latin-Amerika legnagyobb, 210 millió lakosú országában eddig 1 623 284 fertőzöttet és 65 487 halálesetet regisztráltak.

Ha további fertőzési adatokra kíváncsi a világból,  itt találja  térképes, grafikonos adatsorunkat:

(Borítókép:  Jair Bolsonaro 2020. június 30-án. Fotó: Andre Borges / NurPhoto / Getty Images)