Előd
9 °C
17 °C

Enyhítenek a beutazókra vonatkozó karanténszabályokon a britek

2020.07.08. 17:26 Módosítva: 2020.07.08. 19:31

A brit kormány szerdai tájékoztatása szerint levonható az Angliába érkezők 14 napos karanténkötelezettségéből az az időszak, amelyet a beutazók közvetlenül érkezésük előtt alacsony koronavírus-fertőzési kockázatúnak minősített országokban töltenek – írja az MTI.

Nagy-Britannia jelenleg 14 napos elkülönítésre kötelezi mindazokat – köztük a brit állampolgárokat is –, akik külföldről utaznak be az országba.

A kormány azonban a minap jelentősen enyhítette a szabályozást: július 10-étől, péntektől 59 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába.

Magyarország közeli környezetéből ugyanakkor Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Románia nem szerepel a mentességet kapó országok listáján. Nem vonatkozik a karanténelőírás enyhítése Oroszországra sem.

Az eredeti rendeletben is szerepelt, hogy a karanténkötelezettség alól mentesülhetnek azok a beutazók, akik az érkezésük előtti 14 napban csak olyan országokban jártak, amelyek szerepelnek az angliai karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

A kormány által szerdán közzétett végrehajtási útmutatás szerint azonban ha a beutazó olyan országból indul útnak, amely nem szerepel a karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, de angliai érkezése előtt eltölt például négy napot egy olyan országban, amely rajta van a listán, és innen utazik tovább Angliába, akkor angliai érkezése után 14 helyett csak 10 napot kell karanténban töltenie.

A mentesített országokból Angliába beutazók a karanténelőírás pénteki feloldása után is kötelesek lesznek megadni a határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.

A brit kormány szerdán ismertetett útmutatása kitér a tranzitutasok beutazási szabályainak részleteire is.

    Ennek alapján azoknak, akik az Angliába vezető úton átutaznak olyan országokon, amelyeket a brit kormány nem mentesített a karanténkötelezettség alól, Angliában karanténba kell vonulniuk, ha közlekedési eszközükre – buszra, kompra, vonatra, repülőgépre – ezekben az országokban új utasok szálltak fel.

    Ugyancsak érvénybe lép az angliai karanténelőírás, ha a kötelezettség alól nem felmentett országban maga az utas vagy utastársai leszállnak a közlekedési eszközről, vegyülnek a helybéliekkel, és utána visszaszállnak ugyanarra a közlekedési eszközre.

    A brit kormány június 8-án léptette életbe a beutazókra vonatkozó karantén-előírást.

    A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

    Arra, aki nem tartja magát a karantén-előíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (csaknem 400 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

    A brit turisztikai és repülési ágazat legnagyobb vállalatai élesen bírálták a karanténintézkedést, és összehangolt jogi eljárást kezdeményeztek azzal a céllal, hogy bíróság kötelezze a kormányt a szabályozás eltörlésére, de a keresetet az enyhítés bejelentése után visszavonták.