Ausztrália felfüggesztette kiadatási egyezményét Hongkonggal

2020.07.09. 08:55 Módosítva: 2020.07.09. 08:55

Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal az új kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, valamint öt évvel meghosszabbította a területén élő hongkongiak vízumát, jelentette be Scott Morrison ausztrál kormányfő. A hosszabbítás körülbelül tízezer hongkongit érint.

Morrison hozzátette, hogy a tanulmányi vagy ideiglenes munkaügyi vízummal rendelkezőknek is lehetőségük van az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. A vitatott törvény miatt veszélyeztetett hongkongiaknak pedig rendkívüli vízumot biztosítanak. Az intézkedésekről az illetékes hongkongi és kínai hatóságokat is értesítették.

Az ausztrál miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy az új kínai nemzetbiztonsági törvény alapvetően megváltoztatta a jogi környezetet. Morrison szerint a jogszabály aláássa az „egy ország, két rendszer” elvét, Hongkong alaptörvényét és a britek távozásával a városnak biztosított széleskörű önrendelkezési jogokat.

Nem Ausztrália volt az első, amely felmondta a Hongkonggal kötött kiadatási megállapodását. A sort Kanada nyitotta meg múlt pénteken, amely egyúttal felszámolta a katonailag érzékeny árucikkek hongkongi exportját is. Új-Zéland csütörtökön bejelentette, hogy felülvizsgálja kapcsolatát Hongkonggal, beleértve kiadatási egyezményét, a stratégiai termékek exportját és az utazási figyelmeztetéseket, írja az MTI.

Ausztrália és legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína között feszült a viszony azóta, hogy a canberrai kormány független vizsgálatot követelt a koronavírus eredetének felderítéséhez. Peking válaszul kémkedéssel és a kínaiak hátrányos megkülönböztetésével vádolta meg Ausztráliát, és figyelmeztetést adott ki az országba készülő kínai diákoknak és turistáknak. Kína emellett kereskedelmi szankciókkal sújtott egyes ausztrál termékeket, és kábítószer-kereskedelem miatt halálra ítélt egy ausztrál állampolgárt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön