George Floyd azt kérte a rendőröktől, mondják meg a gyerekeinek, hogy szereti őket

2020.07.09. 08:01

Akkor ne beszéljen, ne kiabáljon. A beszéddel rengeteg oxigén elmegy

– ezt válaszolta George Floydnak az az intézkedő rendőr, aki percekig térdelt a fekete férfi nyakán, mielőtt az életét vesztette májusban. Floyd legalább hússzor szólt az eljárás közben, hogy nem kap levegőt. Ez, más információk mellett, azoknak a testkameráknak a felvételéből derült ki, amiket csütörtökön mutattak be az Egyesült Államokban az egyik közreműködő rendőr, Thomas Lane ügyében, miután ügyvédje azt kérte, ejtsék az ellene felhozott vádakat, írja a BBC.

Lane-t, másik két társával (J. Alexander Kuenggel és Tou Thaóval) együtt emberölésre való felbujtással és emberölésben való bűnsegédlettel vádolják, míg az intézkedő rendőr, Derek Chauvin ellen több vádat is megfogalmaztak, egyebek mellett hirtelen felindulásból elkövetett gyilkossággal vádolják. Floyd halála után mindannyiukat elbocsátották a rendőrségtől.

A Lane és Kueng által viselt testkamerák a két rendőr érkezésétől Floyd újraélesztéséig rögzítették az eseményeket. Ezekből kiderül, hogy a rendőrök egy kisboltnál állították meg a férfit, miután felmerült a gyanú, hogy egy hamis 20 dolláros bankjeggyel vásárolt cigarettát. A felvételek szerint Floyd együttműködőnek tűnt az intézkedés elején, többször elnézést kért a rendőröktől, miközben azok az autója felé haladtak.

Lane arra kérte Floydot, legalább tíz alkalommal, hogy mutassa a kezét – a kihallgatásakor azt mondta, fegyvert is fogott a férfira, és azért szólította fel a keze felmutatására, mert Floyd kezei a szék alatt voltak. Az egyik felszólításra a férfi azt mondta, hogy „ember, hasonlóan lőttek le korábban, biztos úr". Az egyelőre nem világos, Floyd itt mire gondolhatott. Lane az egyik alkalommal azt kérdezte a társaitól, hogy miért lett ilyen ideges Floyd, miért nem mutatja meg a kezét, és egyáltalán, miért viselkedik ilyen furán.

Ezután a férfit megbilincselték, és megpróbálták beültetni a rendőrautó hátsó ülésére, de közben Floyd tiltakozni kezdett, többször is elmondta, hogy klausztrofóbiás. Lane ekkor azt kérdezte tőle, hogy fogyasztott-e valamit. Ezt követően nyomta le a földre Chauvin, aki a testkamerák felvétele alapján közel nyolc percig térdelt a nyakán. Ezalatt Floyd legalább hússzor szólt, hogy nem kap levegőt, mire egy alkalommal a rendőr azt válaszolta, hogy akkor ne beszéljen, ne kiabáljon.

Floyd a földön fekve többször is kiabált az anyja után, azt mondta, hogy szereti, a rendőröket pedig arra kérte, mondják meg a gyerekeinek, hogy nagyon szereti őket. „Halott vagyok" – hangzik el a férfi szájából.

Az egyik alkalommal Lane megkérdezi Chauvint, nem kellene-e az oldalára fektetni Floydot, mire az azt válaszolta, ott marad, ahová tették.

Az Egyesült Államokban felfokozott hangulat uralkodik már bő egy hónapja, azóta, hogy George Floyd meghalt egy rendőri intézkedés közben Minneapolisban. Floyd halála óta fel-fellángolnak a tüntetések, a demonstrálók a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen emelnek szót, több helyen zavargások, fosztogatások kezdődtek.