Lukács
1 °C
14 °C

Magyarországon is fertőződtek meg koronavírussal cseh turisták

2020.07.13. 18:53 Módosítva: 2020.07.13. 21:03

Eddig hat országban, köztük Magyarországon kaptak el koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről – írja az MTI. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célpontnak minősítette.

A fertőzéseket nyilvántartó központi adatbank szerint július 1-jétől július 11-ig kilenc cseh turista tért vissza külföldről koronavírussal. Három személy Szlovákiában, kettő Svédországban, egy-egy pedig Horvátországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon és Szerbiában fertőződött meg

– mondta Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója hétfőn a közszolgálati Cseh Rádiónak.

Dusek szerint egyelőre elhanyagolható számokról van szó, de felhívta a figyelmet, hogy a nyári turistaidényben számolni kell azzal, hogy a vírust többen is behozzák külföldről, ezért Csehországban lokális járványgócok is kialakulhatnak.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Seznam.cz híroldalnak azt mondta, az utóbbi napok fejleményei alapján Horvátország, Bulgária és Görögország is kockázatos állammá vált járványszempontból. „Tudom, hogy kedvelt tengerparti üdülőhelyekről van szó. Mindenkinek, aki odautazik, tudatosítania kell a kockázatokat, és védenie kell magát” – mondta. Szintén az utóbbi napok fejleményei alapján a cseh egészségügyi tárca vasárnap elrendelte, hogy a Szerbiából és Montenegróból visszatérő cseheknek kötelezően koronavírustesztnek vagy kéthetes házi karanténnak kell alávetniük magukat.

Csehországban március elsejétől – amikor ott először jelent meg a vírus – hétfőig 13 174 igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki. Jelenleg az aktív betegek száma 4575, közülük valamivel több mint százat kezelnek kórházban. Három lokális fertőzésgócot tartanak nyilván: Karviná, Jihlava, Kutná Hora. Mindhárom városban és környékén szigorították a higiéniai előírásokat. Adam Vojtech szerint az országos járványhelyzet nyugodt és kontroll alatt áll.

magyar kormány vasárnapi bejelentése  szerint Csehország a zöld kategóriába tartozik nálunk, azaz korlátozás nélkül lehet onnan beutazni Magyarországra.