Szabina
-2 °C
15 °C

Két rendőr és egy tüntető is megsebesült kedd éjjel Bulgáriában

2020.07.15. 05:45

Két rendőr és egy tüntető is megsebesült kedd éjjel Szófiában, amikor a Bojko Boriszov vezette bolgár kormány távozását követelő tüntetés résztvevői megpróbáltak erőszakkal behatolni a parlamenti képviselők irodaházába - írja az MTI a helyi rendőrség tájékoztatására hivatkozva.

Anton Zlatanov, a szófiai rendőrfőkapitány helyettese szerda hajnalban azt mondta: "provokátorok próbáltak behatolni" a parlament kormányszékház mellett lévő épületébe, betörve az üvegajtót, miközben "gyúlékony anyaggal és vörös festékkel töltött palackokat dobáltak a rendőrökre". A rendőrök azonban visszaverték a rohamot. Hat embert állítottak elő mondta Zlatanov, aki szerint futballszurkolók kis csoportjai és egyéb provokátorok próbáltak összecsapást kirobbantani a tüntetők és a rendőrök között.

Szófiában és más bolgár városokban (Várnában, Burgaszban és Plovdivban) hatodik napja tartanak a korrupció ellen tiltakozó és a kormány távozását követelő megmozdulások. A tüntetők az ország oligarcháival való összefonódással és maffiaszerű működéssel vádolják a kormányt.

Kedd este Szófiában mintegy ötezren skandálták a 2017 óta hatalmon lévő, Bojko Boriszov miniszterelnök vezette jobbközép kormány székháza előtt, hogy "maffia" és "mondjatok le".

Az ügyészég a tüntetés előtt kedden óva intett mindenkit attól, hogy felüljön a 18 vádpont elől Dubajba menekült bolgár szerencsejáték-mágnás, Vaszil Bozskov által szervezett "esetleges provokációknak". Egyúttal közzétette azt a Bozskov Facebook-oldalára feltett egy hangfelvételt, amelyen az üzletember arról beszél, hogy kezdettől támogatja a kormányellenes tüntetéseket, és kiáll mellettük a továbbiakban is.

Az ellenzéket vezető szocialista párt (BSP) szerint az ügyészség "fizetett és szervezett" megmozdulásnak igyekszik beállítani a tüntetéseket, de ezzel nem tudják elhallgattatni tiltakozókat. "Könnyen látható", hogy olyan emberek vesznek részt a megmozdulásokban, "akik őszintén változásokat akarnak" - közölte nyilatkozatban a párt élén álló Kornelia Ninova. Az ellenzéki szocialista párt és Rumen Radev oroszbarát államfő által támogatott tüntetők szerdára a parlament elé hirdettek tüntetést, ahol a szocialisták a tervek szerint a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt terjesztenek be.

Bojko Boriszov kormányfő a hét végén kijelentette, hogy kormánya hivatalban marad, de a védelmi és a pénzügyminiszter is elmondta, hogy a kabinet nem mond le.

A következő parlamenti választások jövő év márciusában esedékesek Bulgáriában.