Őrizetbe vették az ellenzéki Demokrata Párt alelnökét Hongkongban

2020.07.15. 10:46

Őrizetbe vették és megvádolták Hongkongban szerdán Lo Kin-heit, az ellenzékben lévő Demokrata Párt alelnökét és másik négy személyt egy tavaly novemberi kormányellenes tüntetésen való részvételük miatt - írja az MTI.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap tudósítása szerint a 36 éves Lo Kin-heit röviddel a letartóztatás után óvadék ellenében elengedték.

Lo Kin-hei a Demokrata Párt színeiben a város déli választókerületi tanácsának elnöke. Egyszer már tavaly november 18-án is elfogták engedély nélküli gyűlésen való részvétele miatt. A politikus a Hongkongi Műszaki Egyetemnél tartott kormányellenes tüntetésen tűnt fel, amikor néhány száz tiltakozó elfoglalta az egyetem kampuszát és összecsapott a rendőrséggel. Ugyanabban az időben a szerdán őrizetbe vett másik négy férfit is elfogták, de végül mind az ötüket feltétel nélkül helyezték szabadlábra.

Az öt férfi ellen most engedély nélküli gyülekezésen való részvétel miatt emeltek vádat, és augusztus 21-ére idézték be őket a bíróságra.

Hongkongban tavaly júniusban a kiadatási törvény módosítását célzó, azóta visszavont tervezett váltott ki tömegtüntetéseket, amelyek később a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakultak.

A műszaki egyetem kampuszának elfoglalása november 11-én kezdődött egy diáktüntető halálát követően, és több mint egy héten át tartott. A létesítmény bejáratait bútorokkal és rögtönzött falakkal torlaszolták el, miközben a tiltakozók katapultokat építettek, hogy Molotov-koktélokat lőjenek ki a kampuszt körülvevő rendőrökre. Az összecsapásokkor a rendőrök könnygázt vetettek be, és lezártak a kampusz minden bejáratát, így csaknem 1100 ember maradt bezárva a területen.  • Tippek
  • Hírek