Újabb kivégzést hajtottak végre az Egyesült Államokban

2020.07.16. 18:27

Újabb szövetségi halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban csütörtökön - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium. Wesley Ira Purkey  2004-ben azért ítélte halálra egy szövetségi bíróság, mert 1998-ban meggyilkolt és feldarabolt egy 16 éves lányt.  Indiana államban végezték ki, méreginjekcióval. A héten ez már a második halálos ítélet volt, amit végrehajtottak az Egyesült Államokban, ahol 2003 óta nem végeztek ki senkit. 

Az ítéletet szerdán kellett volna végrehajtani, de Tanya Chutkan washingtoni kerületi bíró átmeneti időre felfüggesztette. Az elítélt ügyvédjei ugyanis fellebbezést nyújtottak be, azzal érvelve, hogy 68 éves védencük "súlyosan agysérült és mentális betegségben, erőteljesen romló demenciában és Alzheimer-kórban szenved", és bár korábban beismerte tettét, "már nem tudja felmérni hogy a kormányzat miért tervezi a kivégzését". Chutkan bíró Purkey elmeállapotának további vizsgálatát rendelte el. Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság azonban csütörtökön hajnali három órakor 5:4 arányban semmisnek mondta a kerületi bíró döntését.

000 1UY7OI
Fotó: AFP

Purkey a héten a második elítélt volt, akit szövetségi bíróság által hozott halálos ítélet után kivégeztek. Daniel Lewis Lee-n kedden, szintén méreginjekcióval hajtották végre az ítéletet, szintén Indianában. Lee azért volt a halálsoron, mert 1996-ban legyilkolt egy családot, bár ezt az utolsó szó jogán is tagadta. Az áldozatok rokonai ellenezték a kivégzést,  ők azt szerették volna, hogy Lee az élete végéig maradjon börtönben.

Júliusban és augusztusban várhatóan további két halálos ítéletet hajtanak végre.

William Barr igazságügyi miniszter tavaly jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását. Ezt a szövetségi kormányzat még 2003-ban állított le arra hivatkozva, hogy komoly viták vannak a végrehajtás módja körül. A 2003-as döntés csakis a szövetségi bíróságok által hozott ítéletekre vonatkozott, az egyes amerikai tagállamokban változatlanul végrehajtották a helyi bíróságok halálos ítéleteit, több mint 650-et 2003 óta. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport