Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Korona-diktatúra, üzenték a vírus miatt pénzt osztó Netanjahu ellen tüntetők

2020.07.18. 23:00

Ezrek vonultak az utcákra Izraelben szombaton, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válságkezelő politikája ellen tiltakozzanak. A tüntetők többek között „korona-diktatúra” és „létbiztonságot mindenkinek” feliratú transzparenseket tartottak fel, miközben korrupcióval vádolták a politikai vezetést, amely szerintük eltávolodott a néptől.

Jeruzsálemben, Tel-Avivban, de más nagyvárosokban is tüntettek a Fekete Zászlók mozgalom aktivistái Netanjahu ellen, akivel szemben korrupciós ügyek miatt indult eljárás – az ügyben eljáró bíróság vasárnap ismét ülésezik, írja az MTI.

Az izraeli kormányfő több milliárdos segélyprogramot mutatott be a járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésére, valamint egy minden izraelinek egyformán pénzt osztó új tervet. Sokan azonban elégtelennek, illetve hibásnak ítélték meg az intézkedéseket. A bírálók elsősorban attól tartanak, hogy Izrael kiváló hitelminősítés-besorolását ronthatja a terv, mely tovább növeli az ország költségvetési hiányát a magas munkanélküliségi ráta mellett, amely jelenleg meghaladja a 20 százalékot.

Közben egyre növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma. Péntekre virradóra az izraeli kabinet emiatt hétvégi korlátozásokat rendelt el. A többi között ismét szigorítottak a gyülekezési és a vendéglátóhelyekre érvényes szabályokon. Számos étteremtulajdonos azonban bejelentette, hogy dacolni fog az előírásokkal.