Meghalt John Lewis, a feketék jogaiért küzdő amerikai polgárjogi aktivista

2020.07.18. 12:30 Módosítva: 2020.07.18. 12:38

Nyolcvanéves korában meghalt John Lewis amerikai fekete bőrű polgárjogi aktivista, többszörös kongresszusi képviselő. Lewis a hatvanas években Martin Luther Kinggel együtt küzdött a faji megkülönböztetés ellen.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke közleményében Lewist a kongresszus lelkiismeretének nevezte, kiemelve azt a morális vezetői képességet, amelyet a kongresszusba hozott képviselői pályájának három évtizede alatt. Életét annak az ügynek szentelte, hogy szabadságot és igazságot teremtsen mindenki számára - írta Pelosi.

Lewis 1940-ben született Alabamában földműves szülők családjában. Egyike volt a legtekintélyesebb polgárjogi aktivistáknak az Egyesült Államokban. Már egyetemi diákként részt vett a polgárjogi mozgalomban, a rendőri erőszakkal dacolva ülősztrájkokban és szabadságot követelő menetekben vett részt, írja az MTI.

Kongresszusi pályája során folytatója volt a merénylet áldozatául esett Nobel-békedíjas Martin Luther King, baptista tiszteletes, polgárjogi harcos által hirdetett erőszakmentes ellenállásnak. 2011-ben megkapta a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Lewis tavaly decemberben hozta nyilvánosságra, hogy negyedik stádiumú hasnyálmirigyrákban szenved. Azt írta, hogy egész életében egyfajta harcot vívott a szabadságért, egyenlőségért, az alapvető emberi jogokért, azonban sohasem nézett szembe olyan ellenféllel, mint amilyen a betegsége.

Barack Obama korábbi amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy Lewisszal találkozva mélyen megérintette a fekete képviselő alázata, tudatosította, hogy a faji igazságosságért küzdő hősök hosszú sorához tartozik. Minden egyes amerikai generációnak folytatnia kell Lewis befejezetlen művét - írta közleményében Barack Obama.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport